FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MDF gyár lesz Zólyomban

A Kronospan 120 millió eurós MDF beruházást tervez Közép-Szlovákiában, Zólyomban – számol be a WBPI lengyelországi tudósítója, Jaroslaw Adamowski.

Az osztrák Kronospan mintegy 120 millió eurót kíván befektetni egy új MDF-gyártó üzem építésébe a közép-szlovákiai Zólyomban (Zvolen), és azt tervezi, hogy a gyár megnövekedett termelését az építő- és bútoriparnak szállítja majd. A legújabb kezdeményezés egy újabb projekt a szlovákiai gyár gyártási kapacitásának növelésére azóta, hogy a csoport 2003-ban megvásárolta azt.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium tavaly júniusban kiadott hivatalos dokumentuma szerint az új üzem várhatóan évente mintegy 450 000 m3 MDF-et fog gyártani, 6 mm és 38 mm közötti szélességben. A csoport helyi leányvállalatának, a zólyomi Kronospan sro-nak a környezeti hatásvizsgálat iránti kérelem részeként kellett benyújtania ezeket az adatokat.

Az új projekt építési munkálatai várhatóan két éven belül megkezdődnek, miután a Kronospan megkapja a beruházás elindítására vonatkozó engedélyt. A projekt megkezdését követően az osztrák gyártó azzal számol, hogy az építési munkálatok körülbelül 18 hónapot vesznek igénybe. A vállalat szerint a beruházás részeként mintegy 130 új munkahely jön létre Zólyomban.

ÚJ TERMÉK A SZLOVÁKIAI ÜZEMBEN

Az új gyártóüzem megépítésével az üzem gyártási programja kibővül a 6 mm és 38 mm közötti vastagságú és 600 kg/m3 és 900 kg/m3 közötti sűrűségű MDF lemezekkel” – áll a gyártó által benyújtott dokumentációban, hozzátéve, hogy az új üzem termelését “elsősorban a bútor- és építőiparban való felhasználásra” szánják.

“A terv megvalósítása növelni fogja a vállalat versenyképességét és gazdasági fenntarthatóságát az európai és globális piacokon” – közölte a Kronospan.

A legújabb fejlesztés egy újabb beruházást jelent a szlovákiai üzem korszerűsítésére. 2017-ben a Kronospan nyilvánosságra hozta terveit, hogy mintegy 15 millió eurót injektál a létesítmény termelési kapacitásainak bővítésére. Azzal, hogy a gyárat további, évi 350 000 tonna fa feldolgozására alkalmas kapacitással szerelték fel, a Kronospan újrahasznosított bútor- és egyéb fahulladékból forgácslapot kívánt gyártani, és új munkahelyeket teremtett volna az üzemben. A beruházás során a feldolgozandó nyersanyagot a hazai piacról kellett beszerezni, de külföldről is importálták.

A szlovákiai gyár története 1946-ig nyúlik vissza, amikor a második világháború befejezését követően a helyi Bucina vállalat fafeldolgozó üzemet nyitott Zólyomban. 2003-ban a Kronospan felvásárolta a vállalkozást, megerősítve ezzel a szlovák piac legnagyobb faalapú lemezgyártójaként betöltött pozícióját. A cég a Bucina DDD márkanév alatt működött egészen 2019 októberéig, amikor is Kronospan sro-ra nevezték át.

A Kronospan Szlovákiában egy második termelőüzemet is működtetett, amely az ország keleti régiójában, Prešovban található, de 2011-ben az akkori szlovák kormánnyal való nézeteltérések után elkezdett megválni a gyárától. A gyártó eredetileg az üzem termelésének növelését és a termékpaletta bővítését tervezte. Miután azonban az ország hatóságai elutasították, hogy a Kronospan számára adókedvezményeket biztosítsanak a beruházáshoz, a vállalat úgy döntött, hogy elveti az üzem korszerűsítésére vonatkozó terveit, és ehelyett megkezdte a prešovi üzem leépítését.

A TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK VONZZÁK A BEFEKTETŐKET

Egyes helyi megfigyelők szerint Szlovákiát egyre vonzóbb helyszínnek tekintik a faalapú lemezgyártásba történő befektetések számára, köszönhetően az ország természeti erőforrásainak, pozitív gazdasági kilátásainak és a Közép-Európában való kedvező elhelyezkedésének.

A szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium legfrissebb rendelkezésre álló adatai szerint 2019-ben Szlovákia teljes erdőterülete mintegy 1,95 millió hektárt ért el, ami 1990-hez képest 28 300 hektárral, azaz 1,5%-kal nagyobb területet jelent. 1990 óta az ország erdőterületének átlagos növekedése évente 943 ha volt – közölte a minisztérium. Ennek köszönhetően Szlovákia erdőterülete 2019-ben már az ország területének 41,3%-át teszi ki.

Ugyanakkor a szlovákiai fakitermelés az elmúlt két évtizedben jelentős bővülésről számolt be. Az országban 2019-ben mintegy 9,9 millió m3 fát állítottak elő. Ez erőteljes, 87%-os növekedést jelentett 2000-hez képest.

A több mint 42 000 lakosú Zólyom városa profitál abból, hogy a Besztercebányai kerületben fekszik, amely Szlovákia egyik olyan területe, ahol a legmagasabb az erdők aránya, a régió területének 49,1%-a, a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.

POZITÍV GAZDASÁGI KILÁTÁSOK

Az ország jelentős természeti erőforrásai mellett a szlovákiai befektetések további előnyei közé tartozik a nagy uniós piacok közelsége és a stabil makrogazdasági helyzet, ahogyan azt a nemzetközi szervezetek adatai is jelzik.

“A szlovák gazdaság az előrejelzések szerint 2021-ben 4,2%-kal, 2022-ben pedig 5,2%-kal fog növekedni” – írta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy tavaly májusban közzétett elemzésében. “A 2021 eleji szigorú zárlatot követően a belföldi kereslet az év második felétől élénkülni fog, mivel folytatódik az oltóanyagok bevezetése és a legtöbb korlátozó intézkedés feloldása. A beruházások 2022-ben felgyorsulnak, amit az uniós strukturális alapok és az új uniós gazdaságélénkítési és rugalmassági eszköz segít. A munkanélküliség fokozatosan csökkenni fog, de 2022 végén még mindig a válság előtti szint felett marad.”

Az Európai Bizottság szlovák gazdaságra vonatkozó előrejelzése még optimistább, mint az OECD által készített előrejelzés. Brüsszel arra számít, hogy 2021-ben Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) 4,9 százalékkal bővül, ami az előző évi 4,8 százalékos csökkenéshez képest meredek emelkedést jelent. A Bizottság szerint 2022-ben tovább gyorsul az ország gazdaságának bővülése, a GDP 5,3%-os növekedése várható.

A Kronospan a közelmúltban ünnepelte a szomszédos Csehországban, Jihlavában található üzemének alapításának 25. évfordulóját. A cseh gyár mintegy 700 alkalmazottat foglalkoztat, és forgácslapokat, OSB-lapokat, laminált lapokat és munkalapokat gyárt PHOTO: KRONOSPAN

“A hangulat folyamatos javulása, többek között a nehezen érintett szolgáltatási, kiskereskedelmi és építőipari szektorban, arra utal, hogy a belföldi kereslet [az idei év] második negyedévében szilárd fellendülési pályára állt, és a következő hónapokban tovább bővülhet” – írta elemzésében az EB. “A jövőben a gazdaságélénkítési és ellenállóképességi terv végrehajtása várhatóan erősíti a magán- és állami beruházásokat, ami tovább hozzájárul a fellendüléshez.”

A külföldi befektetőket a különböző uniós tagállamokhoz képest viszonylag alacsony szlovákiai bérek is csábíthatják. Tavaly júniusban az ország átlagos nominális havi bére szinte minden ágazatban nőtt. Ennek ellenére még mindig alacsonyabb maradt, mint számos EU-tagállamban, az ipari szektorban foglalkoztatottak esetében mintegy 1270 euró – derül ki az állami statisztikai hivatal által közzétett adatokból.

Az 1897-ben osztrák családi vállalkozásként alapított Kronospan elmondása szerint világszerte mintegy 45 gyártóüzemet működtet. A csoport szerint a vasfüggöny 1989-es összeomlását követően “a Kronospan felismerte a kelet- és délkelet-európai új piacokon rejlő terjeszkedési lehetőségeket”, és felvásárlások sorát kezdeményezte, amelyek révén a portfóliójába gyárak kerültek Fehéroroszországban, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában és potenciálisan a régió más országaiban.

A csoport gyártási telephelyeinek portfóliójához legutóbb két gyár is csatlakozott az orosz piacon, amelyek Igorevskaya és Chaadaevka településeken találhatók, és mindkettő 2021-ben nyílt meg.

szerk: TJ, forrás: WBPI

Előző cikk

Újabb MDF megaüzem Törökországban

Következő cikk

Klímapozitívan Most



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések