FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A német bútoripar kedvező 2021. első félévi eredményei

A német bútorexport erősen nő

A német bútoripar 2021 első felében 22,6%-kal, 4,17 milliárd euróra növelte exportját az előző év azonos időszakához képest. A legtöbb európai országban az export jelentősen nőtt a koronaválság negatív gazdasági hatásainak leküzdése mellett.

Jan Kurth, a Német Bútoripari Szövetségek (VDM / VHK) ügyvezető igazgatója különösen örült a tegnapi sajtótájékoztatón, amely az ipar gazdasági helyzetéről és a Franciaországba irányuló export növekedéséről szólt, amely ismét a legfontosabb exportpiac német bútoripar számára, erős plusz 46%-kal. Svájc, mint tavaly a német bútorok első célrégiója, jelenleg a második helyen áll a legfontosabb exportpiacok rangsorában jelentős, csaknem 16%-os plusszal, majd Ausztria plusz 25,5%-kal, Hollandia pedig plusz 15,6%-kal.

A brit piac jelentős, 25%-os növekedéssel tért vissza, miután 2021 első felében aláírták az EU-val kötött kereskedelmi megállapodást. Szinte az összes többi európai exportpiacon, például Belgiumban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Svédországban és Dániában is jelentős növekedést regisztráltak. “Még ha figyelembe is kell venni, hogy az előző évi adatok egyértelműen negatívak, a teljes export mínusz majdnem 12% volt, a külkereskedelem jelenlegi szintje 2021 közepén +10% körül van 2019 felett” – mondta Kurth.

A nem európai exportpiacok is pozitívan fejlődtek eddig az évben. Például a német bútorok exportja Kínába 13%-kal nőtt 2021 első felében. Miközben Oroszországba is tisztességes volt a növekedés plusz 7%-kal, az USA-ba irányuló kivitel valamivel többet szenvedett, tekintettel arra, hogy a határok még mindig zárva vannak az európaiak számára.

Egyébként a német bútorimport is meredeken emelkedett 2021 januárjától júniusig 23%-kal, 4,9 milliárd euróra. Az egyes országokban tapasztalt dinamizmus azonban nagyon következetlennek bizonyult: a rendkívül magas, 45%-os, 1,5 milliárd eurós növekedéssel a Kínából származó behozatal átlag feletti ütemben nőtt. Ezzel Lengyelországot (+ 9%) váltotta fel a bútorok eddigi legfontosabb származási országaként. A harmadik helyen álló Olaszországból származó behozatal 13%-kal nőtt.

Forrás: moebelmarkt.de
SzF: MM

A német bútoripar 2021 első felét 4,3%-os értékesítési növekedéssel zárta. 2021 januárjától júniusáig az iparág mintegy 8,4 milliárd EUR árbevételt ért el. Tekintettel a kereskedelmi lezárások hosszú szakaszára, a belföldi eladások csak kismértékben, plusz 1,5%-kal alakultak pozitívan. Ezzel szemben a német bútoripar külföldi értékesítése meredeken, 10,6% -kal nőtt 2021 első felében. “Az exportüzletág hasznot húzott a fontos európai exportpiacokon tapasztalható csökkenő fertőzési arányból, a lezárási intézkedések korábbi, Németországhoz képest feloldásából, a nemzetközi utazási korlátozások fokozatos csökkentéséből és az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi megállapodásból” – mondta Jan Kurth. a Német Bútorszövetség (VDM / VHK) ügyvezető igazgatója, a mai sajtótájékoztatón az ipar gazdasági helyzetéről. Az exportkvóta az első félévben 33% volt, és így jóval meghaladta az előző évi szintet.

Jelentős különbségek az egyes szegmensek értékesítési fejlődésében

A német bútoripar egyes szegmensei nagyon eltérően alakultak az év első felében: A hivatalos statisztikák szerint a konyhabútorgyártók erőteljes, 16,3%-os növekedést könyveltek el, mintegy 2,8 milliárd euróra, és így ismét lényegesen jobban teljesítettek, mint mások. A kárpitozott bútorok gyártói is átlag feletti növekedést regisztráltak, 2021 januárjától júniusig értékesítésük 17,5%-kal 500 millió euróra nőtt. Még az iparág legkisebb szegmense – a matracipar is – 3,5%-os, forgalomnövekedést mutatott 363 millió euróra. A bútoripar legnagyobb szegmensében – egyéb bútorok (beleértve a nappali-, étkező- és hálószobabútorokat), valamint a bútorok alkatrészeiben – az értékesítés alakulása negatívabbnak bizonyult, mint az iparág átlaga, mínusz 5,8%-kal 2,8 milliárd euróra esett az árbevétel. Az irodabútor-ipar 960 millió euró körüli árbevételével ismét 0,3%-os visszaesést regisztrált. A bolti és egyéb közületi bútorok gyártói 4,4%-kal haladták meg az előző évi értéket, és 867 millió EUR körüli árbevételt értek el.

78 901 ember dolgozik a jelenleg 458, több mint 50 alkalmazottat foglalkoztató vállalatnál, ami körülbelül 5%-kal kevesebb, mint az előző évben.

Alapanyag hiány okozott gondot

Az alapanyag szűke továbbra is terheli az ipart. A fa alapú anyagok mellett fém alkatrészek, szerelvények, elektronikai alkatrészek, kárpithabok, kárpitszövetek és csomagolóanyagok alig állnak rendelkezésre. Egy szövetségi felmérésben a megkérdezett bútorgyártók 42%-a állította, hogy az anyagellátás 2021 júliusában tovább szűkült az előző hónaphoz képest, és a szűk keresztmetszetek miatt korlátozások és késések voltak a gyártásban.

Ennek fényében nehéz felmérni a további üzletmenetet – mondta Kurth. „A teljes évre vonatkozó előrejelzésünkben figyelembe kell vennünk azt is, hogy 2020 második felében – az összehasonlítási időszakban – az üzletmenet rendkívül pozitív volt, többek között az első félévi lezárások utáni erős felzárkózási hatások és az áfa-hatás miatt. Ennek fényében feltételezzük, hogy a német bútoripar teljes 2021. évi árbevétele az előző évi szinten (2020 -as értékesítés: 17,23 milliárd euró) fog alakulni.” A 2019-es értékesítési szinthez képest ez körülbelül 4%-os csökkenésnek felelne meg.

Forrás: moebelmarkt.de
SzF: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk
10 and 10 banknotes on brown wooden table

Magyar Multi Program

Következő cikk

OMÉK 2021. október 7-10.



Stihl
(x) hirdetés