FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A német építőanyag-ipar hosszú távú áremelkedésre számít

BauInfoConsult körkérdése az építőanyag-ipar szereplőihez. Szinte mindegyik gyártónál van kapacitásszűke. Senki se számít arra, hogy ennek ne legyen hatása az árakra.

A német építőipart jelenleg erősen sújtják olyan fontos anyagok szállítási szűk keresztmetszetei, mint az acél, a fűrészáru és a műanyagok. A szűkösség egyik következménye az anyagárak emelkedése, amely problémákat okoz a kézműves vállalkozások számára – különösen, ha szerződés szerint kötelesek betartani a már elfogadott, lényegesen alacsonyabb költségkeretet. Vajon a jelenlegi anyaghiány milyen hosszú távon befolyásolja az építőanyagok és az építési termékek árát? – kérdezte a BauInfoConsult az építőanyag-ipar szereplőitől. Eredmény: A megkérdezett gyártók szinte mindegyikénél tapasztalhatók olyan szállítási szűk keresztmetszetek, amelyek egy-egy ponton a fontos anyagkomponensek miatt tapasztalhatók – és senki se várja azt, hogy ez a fejlemény nyom nélkül megkerülje termékeik árát.

2021 júniusában a düsseldorfi székhelyű BauInfoConsult piaci adatszakértő felkérte az építőanyag- és szerelőanyag-ipar 36 ismert gyártóját, hogy online interjúkban kommentálják az építőipar jelenlegi anyaghiányát. A megkérdezett gyártók több mint négyötöde megerősítette, hogy érintik őket a szállítási szűk keresztmetszetek – minden másodikat pedig különösen súlyosan. A kérdezettek szakterületei: külső fal / szigetelés és homlokzati építőanyagok, tető- és faépítés, valamint ajtók és ablakok, nyers építés, építési vegyi anyagok, fűtés és légkondicionálás, valamint szerszámok.

Különösen az acél/fémek, de a műanyagok és a jelenleg oly ritka építőanyag, a fa szállítása okoz különösebb problémát az építőanyag-iparban dolgozók számára. Tekintettel az anyagok vagy az előtermékek ilyen szállítási nehézségeire, sok gyártó számára elkerülhetetlen az áremelkedés. (áremelés)

A gyártók döntő többsége még hosszú távú árkiigazítással számol termékeinél (86 százalék). A megkérdezettek csupán 12 százaléka számít arra, hogy a jelenlegi szűk keresztmetszetek átmeneti jelenségnek számítanak, ezért nem feltételeznek állandó áremelkedést. Ez azt jelenti, hogy az építési árak, amelyek már több mint egy évtizede emelkedtek, alapanyag oldalról is további lökést kaphatnak.

A kérdés tehát a gazdaságot és a politikát is érinti: egyrészt megoldást kell találni arra, hogy a kézműves vállalkozások – mint az ellátási lánc utolsó és “leggyengébb” láncszeme – ne maradjanak ülve a költségeiken. Ugyanakkor az építtetőknek – például erősebb ösztönzők révén – meg kell állják a helyüket, hogy az építési és felújítási kereslet ne csökkenjen idő előtt az ártényezők miatt. A kutatás és az újítások is keresettek. Az új anyagok megnövekedett szállítási nehézségeivel járó tapasztalatok azt jelenthetik, hogy az olyan innovatív megközelítések, mint az újrahasznosított anyagokkal való építkezés, gyorsabban és szélesebb körben terjedhetnek, mint azt a legtöbb piaci megfigyelő korábban gondolta.

[A fentiek előzetes eredmények a leendő „Éves Németország elemzés 2020/2021 BauinfoConsult” tanulmányból. A sajtóanyag innentől jelzi, hogy a 750 Euróba kerülő tanulmány milyen fejezeteket fog tartalmazni és mikor lesz elérhető, valamint egy bekezdésben bemutatja a BauinfoConsult-ot.]

Forrás: bauinfoconsult.de
SzF: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az ÉSZAKERDŐ-nél is elkezdődtek az Erdei Vándortáborok

Következő cikk

Szervezeti megújulás és új kari vezetők a Soproni Egyetemen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések