FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vendégként az erdőben

Erdőségeink az egész ország klímájára hatással vannak, ezért különösen fontos a védelmük. Több ezer növény-, állat- és gombafaj él erdeinkben, amelyek egymással is szoros kölcsönhatásban léteznek.

Ha ez az érzékeny egyensúly felborul, az a teljes környezetet befolyásolja.

– Az erdő egy olyan ökoszisztéma, magyarul életközösség, amelyben az együtt élő fajok összefüggő egészet alkotnak – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője. – Ahhoz, hogy ezek az élőlények ne pusztuljanak el, arra van szükség, hogy életközösségük egészségesen működjön és a kialakult életfeltételek fennmaradjanak.

Kevés az öreg erdő

Az emberi hatás az ökoszisztémákat könnyen meg tudja gyengíteni.

– A hosszan tartó, intenzív erdőgazdálkodással megváltozik a fajkészlet. Később akár több száz év is eltelhet, amíg visszatelepülnek a fajok. A nagy európai országok területén az erdők mértéke 30 százalék fölött van. Magyarországon ez jelenleg csak 22 százalék, amelynek a fele faültetvény vagy kultúrerdő. Például a tölgyes helyén gyakran akácost tartunk fenn, ami kiszorítja az őshonos fafajt. A fakitermelés a nemzeti parkokban is folyik, ami szintén példátlan a kontinensen. Sajnos az öreg erdőket is kivágják, ezért hazánkban nagyon kevés olyan erdő maradt fenn, amely legalább 150 éves – vázolta a hazai helyzetet a szakember.

Az erdőgazdálkodás és a klímaváltozás együtt már komoly stresszt jelent az erdőknek.

– A globális éghajlatváltozás a meleg- és szárazságtűrő fajoknak kedvez. Ráadásul mindenhol, ahol az erdőket felszámoljuk, sokkal szárazabbá és szelesebbé válik a klíma. Az 1800-as években, amikor a hazai erdőtakaró az ország területének nagyon kis részét tette ki, hatalmas porviharok jellemezték az Alföldet. Ezek a viharok nehezítették a közlekedést és tüdőbetegséget okoztak. A folyószabályozással a mocsaras területek is visszaszorultak és kiszáradtak – idézte fel a program vezetője.

Az erdőgazdálkodók és a turisták is tehetnek erdeink védelme érdekében.

– A magánerdők tulajdonosai kíméletesebb erdőgazdálkodási módszereket is választanak. Az örökerdő-üzemmód például folyamatos erdőtakarót biztosít. A helytelennek látszó erdőgazdálkodást a helyileg illetékes önkormányzati jegyzőnél és nemzeti park igazgatóságánál lehet bejelenteni. Az erdőjárók ne űzzenek technikai sportokat – crossmotor, quad – az erdő területén, ne használják szemétlerakónak, és a kutyájukat pórázon tartsák. Mindez egyébként is illegális. A kihordott kerti nyesedék is sok gondot okozhat, mert idegenhonos növények magjait tartalmazza. A koronavírus-járvány nagy terheket rótt az erdőkre, mert sokkal többen mentek kirándulni. Megzavarták a madarak költését, a patás állatok mozgását, és sok szemetet hagytak. A vadak képesek a kihelyezett kukákat kiborogatni, és a fejükre rászorulhatnak a műanyag tárolók. A kirándulók jobban teszik, ha hazaviszik a hulladékot – ajánlotta a WWF Magyarország munkatársa.

Forrás: BOON

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Összefogás a természetesebb, ökológiailag értékesebb erdőért

Következő cikk

Elkészült a Dubaji Világkiállítás fából ácsolt magyar pavilonja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések