FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magyar pavilon a Dubaji Világkiállításon

Megnyitotta kapuit az Expo 2020 Dubai, amely közel 200 kiállító ország részvételével várja a látogatókat fél éven keresztül. Ez az első világkiállítás, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg, Dubai 25 millió látogatót vár szerte a világból – derül ki a hazánk hivatalos képviseletét ellátó Expo 2020 NKft. tájékoztatásából. A WHB-Épkar Kft. magyar szakemberek munkájával emelt vízközpontú fapalotát a sivatag mellett.

Jó reggelt Dubai! Jó reggelt Magyar Pavilon! Megnyitottunk! 🇭🇺írják a magyar pavilon facebook oldalán

Magyar mérnökök, ácsok, festők és burkolók Dubajban

A projektről többször is írtunk már: építkezése során lapunk a közel-keleti országból helyszíni fotóriporttal is tudósított. A látványos projekt kivitelezését a WHB-Épkar Kft. végezte el. A cég számos magyar szakmunkást (festőket és burkolókat) valamint magyar mérnököket is foglalkoztatott a munkához, az egyedi faszerkezeten pedig 17 ács is hónapokon keresztül dolgozott a WHB-Épkar alvállalkozójaként.

Külön említésre méltóan zajlott a projekt nemzetközi logisztikai egyeztetése: a magyar mérnökök együttesen szervezték meg a legyártott fatartók és kiegészítő elemeik szállítását az Egyesült Arab Emirátusokba. Mindez egy Volga-Dnepr Antonov An-124 óriás teherszállító géppel valósult meg, a repülő háromszor fordult a fa tartóelemekkel.

Az építkezés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel

A Magyar Pavilon a világkiállítás Mobilitás kerületében található. Hazánké az első faszerkezetes épület nem csak a világkiállításon, hanem az egész Perzsa-öböl menti régióban. A pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte. Az építés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva az expó egyik fő témájához, a fenntarthatósághoz.

A pavilon központi témája a víz: az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt épület Magyarország páratlan vízkincseit, kialakulásukat, történetüket mutatja be, különösen nagy hangsúlyt helyezve természetes vízkészletünkre, gyógy- és termálvizeinkre, valamint a balneológiára.

192 pavilon közül a 15 legérdekesebb közé választották a magyart

A pavilonban helyet kapó kiállítás egy tudás- és élményalapú interaktív tárlat, melynek csúcspontja a kupola terem, ahol a látogatók egyedülálló látványban és élményben részesülhetnek.

A Magyar Pavilon tematikája alapján elnyerte a Time Out Dubai újságíróinak elismerését, ugyanis a világkiállítás 192 pavilonja közül a 15 legkülönlegesebb közé választották.

A világjárvány miatt egy évvel elhalasztott Dubaji Világkiállítást 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban fokozott egészségügyi intézkedések mellett (felnőtt látogatók oltási igazolással, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCRteszt birtokában vehetnek részt). A fél évig tartó eseményre 25 millió látogatót várnak az Expo szervezői, kérdés, mennyien vállalják majd a távoli utazás kockázatát.

Érkeznek a látogatók a kiállítás nyitónapján – a képre kattintva egy gyors beszámoló olvasható angolul az első napról

forrás: MagyarÉpítők

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 94., 2021/40. adás

Következő cikk

25 éves mecseki erdei iskolák



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések