FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A Baden-Württemberg ház

A mérnöki építészet művészete, a fenntartható építés példaképe

Az épület a mérnöki, építészeti és interdiszciplináris együttműködés bemutatója Baden-Württembergben. Az épület fő része mintha a föld felett lebegne. A hagyományos sváb fagerendákra emlékeztető tartószerkezet köré épül. A főépületet úgy alakították ki, hogy az építészeti, geometriai és szerkezeti tervezés szerves egységet alkot (parametrikus tervezés). Ez a megközelítés egyrészt lehetővé teszi, hogy a szerkezetet az építészeti és szerkezeti követelmények széles skálájára optimalizálják, másrészt lehetőséget biztosít arra, hogy hatékonyan reagáljanak a tervezési folyamat során, de az Expo után is felmerülő, változó felhasználói igényekre.

A Baden-Württemberg Ház fa hibrid épület, amely Baden-Württemberg innovatív erejét, de a fenntarthatóság fontosságát is képviseli a régióban. A fa mindig is jelentős szerepet játszott Baden-Württemberg számára, nem utolsósorban azért, mert a tartomány 40%-át erdő borítja. Baden-Württembergben számos erdő védett; a fakitermelés itt csak szigorú fenntarthatósági kritériumok teljesítése esetén engedélyezett. A fa mint építőanyag jelenleg valóságos reneszánszát éli. Baden-Württembergben az új épületek egyharmadát fából építik. Ez a fejlődés a Baden-Württemberg Házban is tükröződik. A pavilon homlokzata baden-württembergi lucfenyőből készült. Itt különösen a Technológiai Tükör tűnik ki. Digitális gyártási módszerek segítségével készült, amelyek lehetővé tették, hogy az egyes gerendákat a kívánt formára alakítsák, minden további nélkül. Nemcsak remek kilátást nyújt a látogatóknak az Expo területére, hanem a pavilon belsejében is elegendő fényt és a déli órákban kellemes árnyékot biztosít. És még egy másik funkciót is betölt: Izgalmas, egyedi formája kíváncsiságot kelt Baden-Württemberg iránt.

A pavilon fenntarthatósági koncepciója azonban nem csak a fa szerkezetében tükröződik. A Baden-Württemberg Ház az energiaellátás tekintetében is a fenntarthatóságra összpontosít. A Baden-Württemberg Ház légkondicionálásának energiaigényét teljes egészében fotovoltaikus energiával fedezik. Az épület tetején elhelyezett 540 napelemmodul az Expo teljes időtartama alatt 43.000 kWh-t termel, ami tíz családi ház energiaellátásához elegendő.

Kültéri terület

A fedett szabadtéri terület felületi kialakítása a pavilon alapötletét, a (feketeerdei) táj fölött lebegő szerkezetet veszi át, és kiegészíti azt további, a tudományra és a kutatásra összpontosító témákkal, amelyeket a látogatók digitálisan fedezhetnek fel. A szabadtéri terület különböző felületeit absztrakt topográfia köti össze egymással, hogy egy egészet alkossanak. A terasz (vendéglátás), a tribün és a pavilon előtti nagy lépcső absztrakt “virágos rétet” alkot, amelynek üzenetei felfedezésre várnak – befogadó légkört teremtve további ülőhelyekkel. A látogatók okostelefonjaik segítségével egyénileg aktiválhatják a különböző témákat reprezentáló “digitális virágokat” a tájban, és a kiterjesztett valóság segítségével felfedezhetik azokat. A Baden-Württemberg Ház partnereinek innovatív tárgyai, látnivalók vagy egy gyermek-túra 3D-s objektumként vetülnek a tájba, amelyeket aztán a kiterjesztett valóság segítségével különböző oldalról lehet megtapasztalni. Kellemes frissességről a hideglevegős tó gondoskodik. A láthatatlan “tó”, amely a pavilon szívében található, napenergiával működik, és a baden-württembergi klímatechnológián alapul. A láthatatlan “tó” napenergiával és baden-württembergi klímatechnológiával működik. Naponta többször láthatóvá válik a jelenség, amikor a hideg és meleg légrétegek között lebegő ködként apró vízcseppek kondenzálódnak.

A készítők:

A szervezők: Baden-Württemberg Mérnöki Kamara (INGBW), Freiburg Wirtschaft Touristik und Messe GmbH & Co. KG (FWTM) és a Fraunhofer Institute for Industrial Engineering IAO mint tudományos projekt kezdeményezők.

Szerkezeti tervezés: knippershelbig

Klímatechnika: Transsolar

Építőipari kivitelezés: NÜSSLI Adunic AG, Hüttwilen, Svájc

Forrás: bw-expo2020dubai.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Osztatlan közös tulajdonú erdő használata

Következő cikk

Solidworks Országos Diákverseny



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések