FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tisztítsuk meg az országot – SEFAG

Korunk és a társadalom egyik legnagyobb problémája a környezetterhelés, azon belül is az illegális hulladék – legyen az akár az utcán eldobott papírfecni, vagy az erdőben elhelyezett tonnányi építési törmelék. A SEFAG Zrt. kiemelt feladatának tartja illetékességi terének, a somogyi erdőnek tisztán tartását.

Az erdei környezetben különös hangsúlyt ad ennek, hogy itt a vadállomány életét is veszélyezteti a szemét, hiszen bármikor lakmározhatnak a kidobott mérgező anyagból, felsértheti testük az éles anyagok és még sorolhatnánk.

Hiába azonban a munkatársak, az önkormányzatok, civilek és lelkes önkéntesek megfeszített munka, sajnos az illegális hulladék szinte folyamatosan “újratermelődik”.

Ezen okból került sor a SEFAG Zrt. által az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló “Tisztítsuk meg az Országot Program” keretéből nyert 9.261.226 forint összegű támogatás felhasználásával (támogatói okirat száma: 2020/TMOP/0084) 2020. október 1. és 2021. május 31. között 14 helyszínen, közel 150 köbméter illegális hulladék elszállítására, valamint 18 helyszínen kamera- és sorompórendszer kialakítására a somogyi erdőben. Mindezek mellett természetesen a további erdőterületeken is folyamatosan zajlik a hulladékmentesítés.

Az államigazgatás rendszere is egyre nagyobb segítség ebben, hiszen ez évtől a hatósági jogkörök, illetve a büntetési, szankcionálási lehetőségek is bővültek.

A korábbi környezetvédelmi hatóságok szervezete és feladatköre kiegészült a hulladékgazdálkodással. Az új osztály egyik fő feladata az illegális hulladéklerakás megakadályozása és visszaszorítása, valamint az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében szükséges hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges intézkedések meghozatala.

A hulladékgazdálkodási hatóság tagjai – más ellenőrző hatósági hatáskörökkel rendelkező szervekkel együtt – szigorúan büntethetik a jogsértőket.

A jogkövetkezmények, illetve a büntetési tételek is komolyabbak. A jövőben azt, aki jelentős mennyiséget meghaladó – azaz 1000 kg-ot vagy 10 köbmétert – hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet abban az esetben, ha valaki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – a jelentős mennyiségű hulladék tízszeresét – helyez el illegálisan, vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértések körébe is bekerült az illegális szemetelés. “Aki . a közterületet, a közforgalom céljait szolgáló épületet, vagy a közforgalmú közlekedési eszközt beszennyezi . szabálysértést követ el.” A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük.

Továbbra is rendelkezésre áll a HulladékRadar applikáció is, amellyel bárki bejelentheti, amennyiben valahol illegálisan elhelyezett hulladékot észlel.

A megelőzésben az önkormányzatok is a lakosság segítségére állnak. Így például Kaposváron a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program keretében kialakításra került hulladékudvarban ingyenesen adható le a lakossági hulladék. Elsősorban a háztartásban elkülönítetten gyűjtött másodnyersanyagok, így papír-, műanyag-, fém-, üveg-, és zöldhulladékok adhatók le. Lehetőség van továbbá a lakossági veszélyes hulladékok (szárazelem, akkumulátor, elektronikai berendezés, fénycső, izzó, fáradt olaj, stb.) háztartási mennyiségű térítésmentes beszállítására azon lakosok részére, akik nem rendelkeznek közszolgáltatói díjhátralékkal.

A kaposvári hulladékudvar a 610-es út mellett, a taszári körforgalom és az új hulladékkezelő központ szomszédságában található.

Nem csupán a köbméternyi hulladék jelent gondot a természetben. Sokszor fordul elő, hogy a turisták a piknikezés, vagy a túra során keletkező szemetet elegánsan az erdei úton hagyják. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ha a hátizsákban elfért a tele flakon üdítő, vagy a szendviccsel töltött alufólia, akkor az üres flakon és az összegyűrt csomagolóanyag miért nem fér el a hazaúton? Még könnyebb is!

Tegyünk együtt természetünk tisztaságáért és figyelmeztessük erre embertársainkat is! Tisztítsuk meg az Országot!

Forrás: SEFAG Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tisztítsuk meg az országot - Gemenc

Következő cikk

design LAB - pályázati felhívás - még jelentkezhetsz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések