FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Védősorompókat és kamerákat telepítettek több helyszínre

Megtisztították a Fejér megyei erdőket a VADEX Zrt. erdészei. A szakemberek 300 köbméternél is több illegális hulladékot számoltak fel az elmúlt időszakban, a legfertőzöttebb terület a Sárpentelei Parkerdő volt, itt találták a szemét közel egyharmadát. Az erdők védelmére több helyszínen sorompókat és kamerarendszert telepítettek. 

Az erdők védelmére több helyszínen sorompókat és kamerarendszert telepítettek. A nagyszabású munkát egy nyertes pályázatnak köszönhetően végezték el – olvasható a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. összefoglalójában.

Az illegális hulladéklerakás az egész országban komoly problémát jelent – sajnos nincs ez másként Fejér megyében sem. Ezek az illegális lerakók nem csak elkeserítő látványt nyújtanak, de súlyos károkat is okozhatnak természeti környezetünkben. A probléma súlyosságát mutatja, hogy a Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében is kiemelt cél az ország területén elhagyott vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása. Ennek első lépéseként az Innovációs és Technológiai Minisztérium az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. útján pályázatot hirdetett „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt néven.

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a megyében 16 500 hektár erdőterületet kezel, ahol az illegálisan elhelyezett hulladék szintén jelentős gondot okoz. Az állami erdőgazdaság munkatársai közel 300 m3 illegálisan elhelyezett hulladékot mértek fel az idei évben.

A felmért mennyiség felszámolására, és a lerakók újbóli kialakulásának megelőzésére a VADEX Zrt. a sikeres pályázat benyújtását követően 13.099.522 forintot nyert el. Összesen 45 helyszínen, 326 m3 illegálisan elhelyezett hulladéktól tisztította meg a Fejér megyei erdőket. Az egyik leginkább érintett terület a Sárpentelei Parkerdő, ahol a felmért hulladékmennyiség közel egyharmada volt megtalálható.

A támogatás révén a Társaság intézkedett 17 db sorompó kihelyezéséről, amely megakadályozza az erdőterületre történő illetéktelen bejutást, és telepített 19 db kamerát, amik a hatóságoknak nyújtanak nagy segítséget abban, hogy tetten érjék a bűncselekményt elkövető szemetelőket.

Állítsuk meg együtt az illegális szemétlerakás terjedését! Csatlakozzon Ön is a közösséghez, és telepítse a HulladékRadar alkalmazást, mely biztosítja a lakosság számára az illegális hulladéklerakó helyek bejelentési lehetőségét mobil eszköz használatával.”

Forrás: Székesfehérvár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Muzsikál az erdő

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 80., 2021/26. adás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések