FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ClimaForCeeLife előadássorozata

Sikeresen zárult a MEGOSZ első információsnap-sorozata, ahol erdészeti szakközépiskolák végzős hallgatói kaphattak naprakész ismereteket a CLIMAFORCEELIFE projekt keretében a klímaváltozásról, a magyar erdőkre gyakorolt hatásáról, továbbá az erdők kezelésének lehetőségeiről hallgathattak előadásokat.

A MEGOSZ részéről Duska József ügyvezető elnök, a WWF Magyarország részéről pedig Bódis Pál projekt koordinátor tartott előadást négy helyszínen – Szegeden, Mátrafüreden, Barcson és Sopronban – ahol több mint 200 diák vett részt.

Összefoglaló a projektről

Közép- és Kelet-Európa erdei fontos természeti erőforrások. Jelentőségük a közeljövőben tovább nő majd, nem csak a faanyag iránti növekvő igények (energiatermelés, bioműanyagok, stb.), hanem az általuk nyújtott egyre népszerűbb egészségügyi és közjóléti szolgáltatások miatt is. Az erdők azon képességét, hogy mindezen szolgáltatásokat biztosítsák a klímaváltozás fenyegeti. A jelenleg alkalmazott erdőkezelési eljárásoknak alkalmazkodniuk kell a klímaváltozáshoz, választ kell adniuk annak negatív hatásaira (mint például a szárazság, növekvő vízveszteség, talaj erózió, stb.) és hozzá kell járulniuk az erdők ellenállóképességének (reziliencia) javításához.

A projekt célkitűzései

A projekt átfogó célja, hogy javítsa az erdőkezelési eljárásokat Közép- és Kelet-Európában a klímabarát erdőgazdálkodás ösztönzésével a lakosság és a természet hasznára.
A projekt kiemelt céljai:

• A Közép- és Kelet-Európában jelenleg alkalmazott erdőkezelési eljárások és erdőgazdálkodási módszerek áttekintése a klímaváltozás szempontjából.

• Klímabarát erdőgazdálkodási és erdőkezelési eljárások bemutatása mintaterületeken 3 közép- és kelet-európai országban (Bulgária, Magyarország, Szlovákia).

• A klímabarát erdőgazdálkodási és erdőkezelési gyakorlatok beillesztése a helyi és országos szintű erdő- és természetkezelési tervekbe, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap programozási dokumentumaiba.

• Klímabarát erdőgazdálkodási és erdőkezelési gyakorlatok bemutatása az erdőgazdálkodók, kutatók, természetvédelmi szakemberek számára a közép- és kelet-európai régióban.

• A tapasztalatok, eredmények megosztása erdőgazdálkodókkal más kelet-közép-európai országokban (pl. Ukrajnában)

• A klímabarát erdőgazdálkodás, az erdők szerepének és a klímaváltozás hatásainak bemutatása a lakosságnak.

forrás: Cliam4CeeLife

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

325 cserjét ültettünk el Óbudán

Következő cikk

Roham indult a lakástámogatások miatt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések