FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

6+2 Tisza-tavi kilátó, ahonnan madártávlatból szemlélődhetsz

A kilátókba való fellépcsőzés a kirándulások egyik kihagyhatatlan eleme. Természetesen a Tisza-tónál sincs ebből hiány: bemutatjuk ezeket és azt, mit látni onnan. Ezek mellett jelenleg több is készülőben van, amelyekhez a nyár folyamán érdemes lesz ellátogatni. Íme, a Tisza-tavi kilátók, soroljuk őket!

Óhalászi-sziget

Aki a Tisza-tóra érkezik, annak bizonyára tudomására hozzák azt az érdekességet, hogy a tó közepén valamikor egy falu állt az Óhalászi-szigeten. Ez a sokszor átlagosan csak néhány száz lelket számláló falu csendesen, a Tisza mellett élte dolgos mindennapjait. A helybeliek együtt léteztek a folyóval és az azzal együtt járó áradásokkal. Tiszahalászt nem a tározó építésekor árasztották el vízzel, mint ahogy az például Erdélyben is történt, hanem száz évvel ezelőtt sodorta el a Tisza árja. Az ott élő embereket Hartl Ede telepítette át a mai Újlőrincfalva területére. A vízről már messziről látni a kilátót, az előtte lévő kis móló pedig megállásra hívogat bennünket. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a tóra. Ha követjük a mellette futó ösvényt, akkor eljutunk az egykori temetőhöz, ahol egy kőből készült 1848-as emlékmű fogad bennünket, tetején kovácsoltvas kereszttel, zászlóval és a sziget történetéről szóló tájékoztató táblával. Talán ez a kőkereszt az egyetlen dolog, ami megmaradt Tiszahalászból. Ha itt belátnánk a föld alá, akkor nem találnánk sok sírt, hiszen évszázadokon keresztül nem itt volt az első temető. Ez csak a második (amit két évtizedig használtak), ugyanis a korábbi betelt a szabadságharc idején.

Ha érdekel az Óhalászi-sziget igaz története, akkor itt elolvashatod!

Tisza-tavi Vízisétány

A Tisza-tavi kirándulások egyik kihagyhatatlan helye az a sétány, ami a víz felett, 1500 méter hosszú pallóúton mutatja be testközelből a tó állat- és növényvilágát. A Poroszlóról elérhető sétány a Tisza-tóhoz érkezők kedvence és egyben az egyike azoknak a kötelező programoknak, amiket mindenkinek meg kell tekintenie, ha a környékre látogat. A kilátó a sétány végén található, a Poroszlói Kis-Tisza mellett. Innen kitekintve az érintetlen nádast, a vízen csónaktúrázókat, SUP-osokat látni és lehet, hogy a sétányon ismertetett állatokat is megpillanthatjuk…

Szabics Kikötő és Szabadidőpart

A Tisza-tavi kirándulások egyik kihagyhatatlan elemének számít a Tiszavirág Ártéri Sétaút és az Örvényi Pákász Tanösvény bejárása, ahol három magaslatra is felsétálhatunk. Az egyik a Tiszavirág Ártéri Sétaút végén található, amit a mesterségesen kialakított csatorna melletti sétával lehet elérni. A Szabics Kikötő és Szabadidőpart tanösvényein testközelből ismerhetjük meg a növény- és állatvilágot, valamint az egykoron itt élő emberek mindennapjait is. A tündérrózsákkal teli Göbe-tó partjára érve igazi kalandtúra vár ránk. Csónakba szállva, kötelek segítségével jutunk át a túlpartra, hogy beléphessünk az Örvényi Pákász Tanösvény meseszerű világába. A láptúrához ajánlott lábbelinket a kihelyezett gumicsizmára váltani. A madárlesből csodálatos látvány nyílik a sásos-gyékényes területre. A tanösvény legvégén található Tiszavirág-toronyból pedig a Göbe tárul szemünk elé. A két tanösvény páratlan szépséggel rendelkezik és igen sok izgalmas programot kínál.

Tiszanána Álompart

A Tiszanána-Dinnyésháton található Álompart az egyik kedvelt strandhelyszín, ami 2020-tól teljesen új arcát mutatja, felújításának köszönhetően. A fejlesztések alapját az iszapkotrás és tereprendezés jelentette, ami nemcsak a kikötőbővítést alapozta meg, hanem a strand vízminőségét, élvezhetőségét is javítja. A tervek között szerepel a turisták, strandolók, vízi úton érkezők számára nyújtott szolgáltatások bővítése. Ehhez elsőként új recepciós és szolgáltató épület létesült. A projekt keretében megújultak a sétautak és gyaloghidak is. Elkészült egy tájképhez illeszkedő kilátó, amelyről be lehet látni a kikötőt, a strandot, az élő Tiszát és a Telekhátat. A nyugodt vizű, fokozatosan mélyülő, homokos partszakaszon kisgyermekes családok is biztonságosan strandolhatnak. A közelében lévő kikötő az aktív kikapcsolódás kedvelőit várja, a romantikára vágyókat pedig kézzel húzható átkelő-komp viszi át a szomszédos apró szigetre.

Tisza-tavi Ökocentrum

A Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum egyedülálló módon mutatja be a Tisza-tó növény- és állatvilágát. A kormoránoktól kezdve egészen az egykor honos vizákon át a pelikánokig, a helyi flóra és fauna képviselteti magát. Számtalan interaktív és izgalmas programot kínál földön-vízen- levegőben, a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. Miután körbejártuk az Ökocentrumot, érdemes magas tornyának legfelső szintjére is felmenni, hiszen Poroszló település és a Tisza-tó kék víztükre is kitűnően látszódik onnan!

Tisza-tavi Kerékpáros Centrum

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrum épületében nemcsak kerékpárbérlésre van lehetőség, hanem egyes emeleteiről kitekintve csodálatos kilátásban lehet részünk. A tetőteraszon kávézó működik, ahonnan akár egy távcső segítségével egészen a szabadstrandig is elláthatunk. Megannyi vízimadarat figyelhetünk meg: tőkés récét, dankasirályt, gémet, szárcsát, kormoránt. Ajánlott egy hosszú kerékpártúra után itt megpihennünk, ugyanis a látvány biztosan nem fog könnyen elengedni!

Forrás: I Love Tisza-tó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 81., 2021/27. adás

Következő cikk

Biomasszából üzemanyag - véleményezhető az EU rendelet-tervezete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések