FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tücsökdomb kilátó Nemesvita

A Balaton-felvidék legújabb kilátója Nemesvitán, a több mint 22 méter magas Tücsökdomb kilátó 7 pihenőszintes. A kilátószint konzolosan kiugró, teljesen körbejárható, ahonnan körpanorámában gyönyörködhetünk.

Az új turisztikai attrakció az északi Balaton part egyik kultikus helyén, a nemesvitai kiserdő karéjában került kialakításra. A kirándulóhelyen egy lélegzetelállító fa szerkezetű kilátó, egy játszótér és egy izgalmas sövénylabirintus várja az érdeklődőket.

Nemesvita a Keszthelyi-fennsík keleti felén, Veszprém megye délnyugati részén, a Tapolcai medence nyugati peremén fekszik. A vidék egyik legszebb kilátóját készítették el a munkájukra igényes szakemberek. Nemesvita ezzel a beruházással felkerült a Balaton-felvidék turisztikai térképére.

A több mint 22 méter magas kilátó 7 pihenőszintes.

A kilátószint konzolosan kiugró, teljesen körbejárható, egyidejűleg 18-20 fő kényelmes tartózkodását biztosítja. A kilátóról körpanorámában gyönyörködhetünk. Északról a Bakony vonulata látszik, tiszta időben a Somló is feltűnik. Keletre a Tapolcai-medence, tárul elénk, a vulkanikus tanúhegyekkel; Északról-Délre sorban, Hegyesd a Csobánc, Szent György-hegy, Gulácsi hegy, Badacsony, Szigliget, a várral. A látkép előterében feltűnik a Törekpuszta, a kúriával és a Répa Rozi,-Sobri Jóska nagy szerelmének-csárdájával. Délen szélesen terül el a Balaton, a Szigligeti-öböllel – ahol kis fantáziával a Balatoni Krokodil is felismerhető – a túlsó parton Fonyóddal, és a Somogyi-dombággal. Nyugaton a Keszthelyi hegység zárja a képet, kiváló rálátással a környező erdő lombkoronájára.

forrás: CsodálatosMagyarország

Kiegészítés:

A Nemesvitán lévő kilátónak saját honlapja van. Ez bemutatja a kilátót, a helyszínt és látványt, valamint nagyon hasznos a térkép a javasolt parkolóhelyekkel.

Mivel éppen a közelében vagyok, egyből elmentem az unokákkal, hogy megnézzük. Nos, a kilátás valóban nagyszerű.

Kilátás Szigliget felé a kilátóból.

Meg persze a szerkezet is érdekes így erről is íme néhány fotó.

No és a pusztaszil sövénnyel készített labirintus. A pusztaszil nagy előnye, hogy igénytelen, gyorsan nő és jól bírja a nyesést (sövénynyírást). Nos, ez itt gondolom hamarosan bizonyára dúsabb lesz. Ugyanakkor ami nagyon érdekes, hogy a gyermekeket a növény “lassúsága” egy pillanatig sem zavarta, hanem nagyszerűt kergetőztek a több családból alkalomszerűen összeverődött csapatban. A koncepció tehát jó, működik.

Kiegészítette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Budavári Palota, Szent István-terem

Következő cikk

Önkéntes erdei munkán a Joyson dolgozóiStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…