FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Városi fák ápolása

Végzetes károkat is okozhatnak a fűkaszák a facsemetéknek. A Hatvanezer Fa Békéscsabán Egyesület tagjai igyekeznek gyógyítani az érintett fákat. A város arra kér mindenkit, aki közterületen kaszálási munkát végez, hogy körültekintően járjon el.

A természetvédők szikével tisztítják meg a fa azon részét, ahol elhalt, illetve amibe gomba került

A hosszan tartó nyári szárazság miatti locsolás után újabb önkéntes feladatot vállaltak a Hatvanezer Fa Békéscsabán Egyesület tagjai: ezúttal a fűkaszák okozta sérüléseket gyógyítják a fákon. A CsabaParknál találkoztunk Ulbert Zoltánnal és az egyesület néhány tagjával a minap, akik éppen olyan fákat gyógyítottak, amiket fűnyírás közben vágtak meg a munkások a kaszával. Kérdésünkre elmondták, hogy ez komoly, akár végzetes károkat is okozhat, hiszen a sérült területen gombák és más fertőzések is megtámadhatják a fákat, amik miatt a növény megállhat a növésben, vagy akár ki is pusztulhat.

Az érintett fáknak egyesével meg kell tisztítani a sérült részét, majd be kell kenni egy sebkezelő anyaggal.

Megtudtuk, hogy bár a fűkasza által okozott sebek nagy része nem friss, ennek ellenére muszáj lekezelni őket, hogy nagyobb legyen az esély a kis fák megmaradására.

A természetvédők egy műanyag csővel kerítik körbe a fa tövét, hogy megvédjék a fűkasza damiljától, illetve ahol lehet mulcsot szórnak a növény köré, hogy ne nőjön a fű közvetlen a fa körül. Egy sérülés ellátása 10-15 percet vesz igénybe.

A város körültekintésre hívta fel a partnerek figyelmét

– Se a közterület-felügyelők, se a lakosok részéről nem volt semmilyen bejelentés eddig – mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. – Egy civil egyesület írásban kereste meg az önkormányzatot azzal a problémával, hogy a fűkaszálás során egyes fiatal fák sérüléseket szenvedtek el. Felhívtuk a figyelmét a városban közterületen kaszálási munkálatokat végző vállalkozásoknak, azok alvállalkozóinak, intézmények esetében az intézményvezetőknek és a hivatal koordinálásában a közfoglalkoztatottaknak, hogy körültekintően járjanak el a kaszálási munkák során.

Speciális kenőccsel kenik be a fa azon részét, amit megtisztítottak
A CsabaPark több intézkedést is tett

Az egyesület által felvetett problémával kapcsolatban megkerestük Kocziha Attilát, a CsabaPark üzemeltetési vezetője, aki elmondta, több intézkedést is bevezettek már a közelmúltban. A füvet egy ideje például szárzúzó technológiával vágják, amivel már nem tesznek kárt a munkások a fákban, illetve kísérletképpen favédő gyantával kezeltek le több fát is.

Kocziha Attila kiemelte, a damilnál a nyúl nagyobb kárt okoz a fiatal fákon, ami ellen védőhálóval védekeznek. Megtudtuk, az is okozhat problémát, hogy a nagy erejű szél, illetve CsabaPark vendégei – legtöbbször a gyerekek – letépik a felhelyezett fatörzsvédő hálót.

forrás: BEOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A nyári erdőtüzek hatása

Következő cikk

Harmóniában a természettel



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések