FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vajdaság fásítása fontos

Az ország egyik legnagyobb faiskolájába, a Pokret Gorana Subotica kertészetbe látogatott a tartományi mezőgazdasági titkár, Čedomir Božić. Ezt megelőzően az Észak-bácskai Körzet vezetőjével is találkozott. A megbeszélések legfőbb témája Vajdaság fásítása, zöldebbé, egészségesebbé tétele volt.

Növelni kell az erdős területeket Vajdaságban, az ország legnagyobb faiskolája felkészült a fásításhoz szükséges csemeték nevelésére – mondta Pinter Jožef, a kertészet elnöke. Idén 326 ezer dinárt kapott a faiskola a tartománytól, az elmúlt négy év alatt több mint egymillió dináros támogatásban részesültek. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy kevés a fásításra alkalmas terület. Vajdaságnak mindössze 5 százaléka erdősített, ez jelentősen elmarad az európai átlagtól. Ezt a számot 15 százalékra kellene növelni – hansúlyozta Pinter. (Goranski Rasadnik Subotica)

Mi erdők telepítésére alkalmas facsemetékkel foglalkozunk, 14-15 hektáros területen. Évente 500 ezer facsemetét nevelünk fel. Úgy kell számolni, hogy egyhektáros terület beültetéséhez 1000 facsemete szükséges. Mi évente 500 hektár beültetésére is készen állunk.

A tartomány idén növelte az erdősítésre, zölt területek létrehozására szánt támogatások összegét – mondta Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár.

A mezőgazdasági titkárság 150 millió dinárt biztosított ebben az évben a költségvetésből az erdőgazdálkodás számára. A rendelkezésre álló összeg nőtt a korábbi évhez képest. Az összeg egy részét, 50 millió dinárt erdők telepítésére biztosítunk. Erre pályázhatnak önkormányzatok, erdők, nemzeti parkok.

A faiskolában tett látogatást megelőzően a tartományi titkár az Észak-bácskai Körzet vezetőjével találkozott. Bojan Šoralov ismertette a megoldásra váró problémákat.

Az Észak-bácskai Körzetben több olyan terület van, amelyet sürgősen rendbe kell hoznunk. Mindenek előtt azokról a területekről van szó, amelyek homok, valamint föld kitermelésére szolgáltak az Y elágazás építésekor. Az egyik ilyen területen jelenleg illegális szeméttelep van. Ezt minél hamarabb rendezni kell, be kell ültetnünk, zöldebbé tennünk.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón elhangzott, a facsemeték nevelésére idén 20 százalékkal több pénz jut, eléri a 28 millió dinárt. Erdőtelepítésre összesen 75 millió dinárt fordítanak, hogy Vajdaság zöldebb és egészségesebb legyen. (1 RSD szerb dínár = 3,06 HUF forint)

forrás: RTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti szaporítóanyag-gazdálkodási stratégia

Következő cikk

Erdei biodiverzitást vizsgáltákStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések