FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az Országos Erdészeti Egyesület olyan értékközösség, amivel csak kevés szakterület büszkélkedhet. A Kárpátok gyűrűjében szolgáló erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Kevés olyan szakma van, melynek ünnepi közgyűlésén, gondolatban végigtekinthetek Gyergyótól-Lendváig, Eperjestől-Temesvárig, végig a magyarlakta vidékeken – mondta köszöntőjében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 151. vándorgyűlésének nyitónapján, Bugacon. A miniszterelnök-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta: az erdésztársadalom képviselői – kiemelten az erdőgazdaságok – komoly részt vállaltak a jövő hónapban megnyíló vadászati világkiállítás előkészítésében is. A színes programsorozat garancia arra, hogy az esemény valóban emlékezetes legyen. A kiállítás dicsőségét és üzenetét a most létrehozott emlékhelyek és telepített emlékerdők fogják hirdetni. Két hét múlva hazánk ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is. Köszönet az erdőgazdaságoknak, amelyek ennek tiszteletére huszonegy emlékkeresztet állítanak fel a magyar erdőkben. E keresztek keresztény civilizációnk védelmére és nemzeti összetartozásunkra fognak emlékeztetni bennünket emberöltőkön át – fogalmazott Semjén Zsolt, aki úgy vélekedett: a mai kor erdészei összetett, sokszor eltérő igényrendszer szolgálatában állnak. Hozzátette: a közcélú erdőgazdálkodásban, a turisztikai fejlesztésekben – benne a történelmi, kulturális, egyházi emlékhelyek gondozásával – a szűkebb pátriájuk valódi házigazdáiként jelenhetnek meg az egész társadalom előtt.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István agrárminiszter kiemelte, a vándorgyűlésen megjelentek száma hűen tükrözi, hogy a közel négyezer tagot számláló egyesület példaértékűen fogja össze a Kárpát-medencei erdésztársadalmat, az ország és a magyar családok jövője fölött őrködő erdészeket. Megújuló természeti erőforrásaink, köztük az erdők állapota döntően meghatározza, milyen lesz gyermekeink, unokáink jövője Magyarországon, hogy milyen életminőséget nyújt majd a Kárpát-medence az itt élőknek – mondta Nagy István, aki hozzátette: a klímaváltozás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze az erdők védelme, gyarapítása. Kiemelte: a társadalom egyre inkább megbecsüli az erdészek munkáját annak köszönhetően, hogy rengeteg ember túrázik, fut, kerékpározik, sportol a jól karbantartott magyar erdőkben. Hangsúlyozta: csak a fővárosi parkerdőkben évente mintegy 10-15 millió látogatási alkalmat becsültek. A miniszter köszönetet mondott azért, hogy az OEE kiemelt szerepet vállalt az ország- és településfásítási programban. Kiemelte: jelenleg az egykori Alföld fásítási programhoz hasonlítható erdőtelepítés zajlik, melynek köszönhetően Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedik. Amit most csinálunk, arra száz év múlva már történelemként fognak emlékezni és az akkori nemzedékeknek a jólétét és élhetőséget tudjuk biztosítani ezzel a munkával – fogalmazott Nagy István.

Forrás: AM / MTI

Mint minden évben, most is a Vándorgyűlésen adták át az OEE által alapított kitüntetéseket. Az OEE 2021. évi kitüntetettjei. A kitüntetésekről a június 29-én tartott Küldöttgyűlésen született meg a döntés.

Bedő Albert Emlékérmet kapott: dr. Jung László és Madácsi Sándor.

Kaán Károly Emlékérmet kapott: dr. Csókáné dr. Hirka Anikó és Reményfy Rita

Decret József Emlékérmet kapott: Bálint István és Hefler László

Elismerő Oklevelet kaptak: Hadzsega István, Fekete Péter András, Gerner Gábor, Kiss Szilárd, Kőhegyi Ernő, Palaj Beáta, Pápa Zoltán, Pesek Géza Gábor, Rencsiné Ágh Márta, Torkos Péter, Szabó Péter, Szatmári László és Varga Jenő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Műalkotások motorfűrésszel

Következő cikk

Az AM erdőgazdaságai és NPI-ai izgalmas programokkal zárják a nyaratStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések