FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faültetés régen és mostanában

Field with walnuts planted in early spring in Benejama, Comunidad Valenciana, Spain.

Fát eddig jóval többen ültettek hazánkban Trianon okán, mint a fenyegető éghajlatváltozás miatt.

A hazai erdősítésre vonatkozó első terveket még messze nem a gyorsuló éghajlatváltozás hívta életre. A történet voltaképpen Trianonnal kezdődött. Az 1920-as években azért indult meg az erdőtelepítés, mert a békeszerződés miatt az ország erdőségeinek jó négyötödét elvesztette.

Az erdőpótlást 1923-ban törvényben rendelték el, éspedig azon az egyetlen helyen, ahol erre nagy léptékben adódott lehetőség: az Alföldön. A fásítási programot Kaán Károly erdőmérnök dolgozta ki. Programjában nemcsak a megcsonkított erdőgazdálkodásra, hanem az elhasználódott erdők állapotának jobbítására is gondolt. A múlt század közepéig elterjedten folytatott erdei legeltetés, a sertés szabadtartása, makkoltatása ugyanis nagyon nem tett jót az erdőállománynak. Az erdőpótlási programja okán is akadémiai tagsággal honorált Kaán korát jócskán megelőzve hangoztatta: az újonnan telepített erdők hűtik és tisztítják majd a levegőt, csökkentik a porszennyezést.

Kaán Károly

A kortárs tudós koponyák azonban vitatták, és a kor meteorológusai is kétségbe vonták, hogy az erdősítés klímajavító hatású lehetne. Az alföldi erdősítés mégsem ezért járt csak felemás eredménnyel a két világháború között. Bár ingyen kínált facsemetékkel és hitelkedvezményekkel is nagyon igyekeztek erdősítésre sarkallni a birtokosokat, az összesen 104 ezer hektárra elegendő facsemetéből kevés erdő lett.

Az alföldi fásításnak a szocialista tervgazdálkodás adott új lendületet. Az 1950-es évektől a rendszerváltásig az országban 18,2 százalékra bővült az erdőterület. Az elmúlt 30 év folyamán viszont csak szűk két százalékkal [százalékponttal] nőtt tovább ez a szám.

forrás: NationalGeographic

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Természetvédelem fokozása Ukrajnában

Következő cikk

Erdők védelme Kecskeméten



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések