FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

160 Mrd Ft az erdők fejlesztésére

Csévharaszt, 2021. október 6. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs államtitkára, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdõkért felelõs államtitkára és Mocz András, a Magán Erdõtulajdonosok és Gazdálkodók Szövetségének elnöke (b-j) az erdõsítési támogatás eredményérõl tartott sajtótájékoztatón Csévharaszton 2021. október 6-án. Az ágazat fejlesztésére 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a tárca. MTI/Illyés Tibor

Az agráriumon belül kiemelten fontos a szerepe az erdőgazdaságnak, ezen ágazat fejlesztésére 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a tárca – mondta Feldman Zsolt szerdán egy csévharaszti sajtótájékoztatón.

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy az erdők némileg ellensúlyozhatják a klímaváltozás káros hatásait, ezért is örvendetes, hogy az elmúlt két évben  a gazdálkodók körében élénkült az érdeklődés az erdőtelepítés iránt. Legutóbb például 4000-en nyújtottak be e célra pályázatot, közülük 3000-en nyertek, összesen 36 milliárd forint értékben.

Csévharaszt, 2021. október 6. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az erdősítési támogatás eredményéről tartott sajtótájékoztatón Csévharaszton 2021. október 6-án. MTI/Illyés Tibor

Feldman Zsolt elmondta, hogy az érdeklődésre tekintettel a tárca a pályázat határidejét 2022 végéig meghosszabbította és 2023-ban is lehet majd támogatásért jelentkezni. A távolabbi cél, hogy az ország területének 22 százalékát borító erdők területe 2030-ra 27 százalékra növekedjen – tette hozzá.

Zambó Péter, az AM erdőkért felelős államtitkára arról beszélt, hogy pandémia időszaka fokozottan ráirányította a figyelmet az erdők sokoldalú szerepére. A bezártság, az utazási korlátozások kényszerében több millióan keresték fel erdeinket, hogy friss levegőt szippanthassanak – mondta.

Nemzetközi összehasonlításban a hazai erdők értéke a sokféleségben rejlik: több mint fele arányban őshonos fajok alkotják, tölgy, cser, bükk és nyár váltogatják egymást. A globális felmelegedésre reagálva a következő telepítéseknél a szárazságot jobban tűrő cserfa arányának növelése a feladat – emelte ki az államtitkár.

borítókép: Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára és Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Szövetségének elnöke (b-j) az erdősítési támogatás eredményéről tartott sajtótájékoztatón Csévharaszton 2021. október 6-án. MTI/Illyés Tibor

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Árspirálban az építőipar

Következő cikk

Erdők és erdészekStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések