FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tiszta energiát támogat az IKEA

Az IKEA alapítványa és a Rockefeller Alapítvány 500-500 millió dollárt különítettek el, hogy elősegítsék a megújuló energiaforrások használatát a fejlődő országokban. Azt remélik, hogy a befektetésüket további tőke követi majd.

Az IKEA és a Rockefeller Alapítvány bejelentették, hogy fejenként 500 millió dollárral támogatják a megújuló energián alapuló projekteket a fejlődő országokban, írja a Bloomberg.

Az ENSZ adatai alapján a világon nagyjából 2,8 milliárd olyan ember él, akinek nincs hozzáférése megbízható energiaforrásokhoz: az IKEA és a Rockefeller becslése alapján az egymilliárd dollár elegendő lehet ahhoz, hogy a következő évtizedben egymilliárddal csökkentsék ezt a számot. A cél, hogy olyan közösségekhez juttassanak el fenntartható megoldásokat, amik egyébként fosszilis energiahordozókra támaszkodnának.

Számításaik alapján a felajánlás egymilliárd tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátáshoz vezethet majd globálisan.

Rajiv Shah, a Rockefeller Alapítvány elnökének elmondása alapján soha nem volt még ekkora mértékű kezdeményezés a fejlődő országokban.

Miért most?

A fejlett országokon egyre nagyobb a nyomás, hogy teljesítsék a klímavédelmi célokat. A G7 országai 2009-ben megegyeztek, hogy 2020-ig évi 100 milliárd dollárt különítenek el, hogy segítsék a fejlődő országokat abban, hogy zöld technológiákba fektessenek és csökkentsék a klímaváltozás hatásait. A G7 vezetői a múlt heti találkozásuk során ismét ígérete tettek ugyanerre; az Organization for Economic Co-Coperation and Development legfrissebb adatai szerint 2018-ban csupán a 78,9 milliárd dollárt érték el, ami messze elmarad az eredeti 100 milliárdtól.

Per Heggenes, az IKEA alapítványának vezetője szerint be kell látnunk, hogy a jelenlegi megközelítéssel nem fogjuk időben elérni a célokat, részben emiatt is indult el az IKEA kezdeményezése. A fejlődő országoknak szánt összegre kockázati tőkeként tekintenek, és azt remélik, további tőke követi majd.

forrás: forbes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

GINOP PLUSZ-2.1.1-21 pályázat

Következő cikk

Érdekességek a Peszéri-erdőben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések