FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Autómentes IKEA nyílik Bécsben

Harmadára csökkenhet a bevásárláshoz kapcsolódó autós utak száma. Kizárólag gyalog vagy biciklivel lesz közvetlenül megközelíthető Bécs legújabb IKEA-ja, autóparkoló nem tartozik majd a belvárosi épülethez – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a svéd bútorgyártó. Ez lesz a világ első autómentes IKEA-ja, ami augusztus végén nyitja meg kapuit.

Okosáruház, nem csak zöld

A vásárlók csak azt tudják helyben megvenni, ami gyalog, biciklin, esetleg más (tömeg)közlekedési eszközön is szállítható, a vásárláshoz pedig elég egy okostelefon. A vásárló az IKEA-applikáció segítségével magának szkennelheti be a kívánt terméket, amit aztán rögtön ki is fizethet és mérettől függően magával vihet. Az alagsorban található automatizált raktárban több mint 3.000 árucikk áll készen az azonnali elvitelre, a nagyobb termékeket kiszállítják, vagy egy külső átvételi ponton átvehetők.

Ezzel azt oldja meg az IKEA, hogy kizárólag a kiszállításnak keletkezik ökológiai lábnyoma:

míg a kiszállítás egyetlen, optimalizált útvonalú utat jelent, addig a hagyományos áruházaknál a később kiválasztott áruért egy-oda vissza utat tett meg minden egyes autóval érkező vásárló, ráadásul sokan szintén kiszállítást kértek.

A fák már a helyükön, az árnyékoló fák mellett napelemekkel is tele lesz a tető. Forrás: IKEA

Az IKEA a biztonságos vásárlás érdekében az első időszakban egy online foglalható jegyhez köti a látogatást. Jegyet 30 perces intervallumokra adnak ki, így szabályozzák a létszámot a bejáratnál. 

Ezen kívül nagy hangsúlyt fektettek a zöldítésre is: 160 óriáscserépbe ültetett fa szolgálja a homlokzatok és a tető árnyékolását, utóbbira napelemeket is telepítenek. A látogatók maguk is élvezhetik a növények közelségét a zöld tetőteraszon. A gasztronómiai kínálatban pedig nagyobb szerep jut majd a vegetariánus fogásoknak.

A cég a közelmúltban jelentette be, hogy félmilliárd dollár támogatást nyújt a fejlődő országok megújuló energiafelhasználására.

Leépítés vagy átalakulás?

A svéd cég hangsúlyozza, hogy az okos vásárlás lehetőségével nem a dolgozói létszámot akarja csökkenteni: a Westbahnhof mellett található áruházban 320 embert foglalkoztatnak majd.

Az épület nem pusztán áruház lesz, egy második funkcióval is bír: a bútorok öt emeletet foglalnak majd el a hétszintes épületben, a két felső szinten pedig egy főként fiataloknak és üzleti utazóknak szánt szálloda költözik. Az egész épület 140 millió euróból épül.

Az IKEA egyébként a pandémiás időszak ellenére is nyereséges Ausztriában. A 2019/20-as üzleti évben forgalma 5,5 százalékkal 847,3 millió euróra nőtt, amelyből 124 millió eurót az online értékesítés tett ki – írták a közleményükben. Ez a magyar IKEA-ra is igaz, hazánkban minden negyedik bútorra költött forint a svéd cégnél landolt.

Az IKEA hazánkban is terjeszkedik: Pécs mellett a Balatonon is nyitott két átvételi pontot.

forrás: forbes

Kiemelt kép: Az épülő bécsi IKEA Forrás: IKEA

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kitartó a falocsoló-közösség Békéscsabán

Következő cikk

Segítség Petrinyanak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések