FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egy a Természettel – Gemenc Családi Nap

Számos program közül választhattak a természetkedvelők, akik szombaton ellátogattak a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjába, Pörbölyre. Az ünnepélyes megnyitóra már kora reggel hosszú sorokban várakoztak a látogatók.

Az eseményen Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Csonka Tibor vezérigazgató és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Kovács Zoltán és Csonka Tibor

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének kapuja a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai központja, amely mindig örömmel hívogatja a turistákat, a természet kedvelőit és mindenkit, aki kíváncsi erre a csodára – hangsúlyozta Csonka Tibor vezérigazgató.

– Nagy örömömre szolgál, hogy családi nap keretében fogadhatjuk az erdő szerelmeseit és kínálhatunk olyan látványos és sokrétű programot, ami ma igazi ünnepé varázsolja a természetjárást.
A társaság cégfilozófiája, hogy a gemenci ártéri táj jellegzetes arculatát, különleges ökoszisztémáját, erdőtársulását, védett növény- és állatvilágát fenntartsa és megőrizze a következő generáció számára. Munkatársaimmal együtt azon dolgozunk, hogy fenntartható erdőgazdálkodásunk megőrizze hírnevét.
Ezért is örültünk nagyon, hogy az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” vidéki programjaként a vadgazdálkodás összetett feladatára és a szeptember 25-én kezdődő világkiállításra egyaránt ráirányíthatjuk a figyelmet. A gemenci gímszarvas legendás, mert az elmúlt évszázadban három trófeát is adott a térségnek – fogalmazott beszédében Csonka Tibor, majd kellemes időt és jó szórakozást kívánt minden erdőszeretőnek.

Fotó: Márton Anna

A rendezvényen Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos felhívta a figyelmet az egy hét múlva kezdődő nemzetközi eseményre, ahol 75 ezer négyzetméteren mutatják be azt, amit Magyarország szeretne megmutatni a világnak – illetve fordítva – a fenntartható vadgazdálkodásról.
– Pontosan egy hét múlva ilyenkor fogjuk megnyitni a nemzetközi expo kapuit, ahol megmutatjuk, mit tud Magyarország. Sokat fogunk beszélni arról, hogy fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás – hangsúlyozta az államtitkár.

A jelenlévőket köszöntötte Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke is, aki elmondta, hogy az országot járva feltűnő, hogy nincs olyan település, ahol ne lenne valamilyen fejlesztés, építkezés.

– Középületek újulnak meg, iskolák, óvodák, bölcsődék, rendelők, szociális intézmények, utak, parkok. Ezen felül a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jut pénz és erő szimbolikus építkezésekre, illetve közös múltunk kincseinek megőrzésére is; a fejlesztések pedig 7-8 százalékos gazdasági növekedés mellett zajlanak. Ha jobban belegondolunk, nem volt ez mindig így. Van mit veszítenünk, ha nem hozunk helyes döntéseket – hívta fel a figyelmet beszédében Vedelek Norbert.

Szombaton az „Egy a természettel – Gemenc Családi nap” rendezvény látogatói megcsodálhatták többek között az egykor az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításon is felállított és Habsburg Frigyes főherceg nevéhez köthető historizáló stílusú vadászkastélyt, továbbá a benne látható „Legenda és valóság a gemenci gímszarvas” című interaktív állandó kiállítást, valamint egy különleges természetfotó-tárlatot is. Képgaléria: A vadászati világkiállítás vidéki programja Pörbölyön

A méltán híres erdei vasúton is lehetett utazni, a Rezét-gőzös ezúttal is rendkívül népszerű volt a látogatók körében. Kicsikre és még kisebbekre egyaránt számítottak a szervezők, jöttek is szép számmal a családok. Sipos Lóránt képzőművész segítségével a szabadban is ki lehetett próbálni a festést, ezen kívül tanösvényi kvízjátékkal, természetfilmek vetítésével, vadászkürt-, vadászkutya-, vadászsólyom-bemutatóval, népi játékokkal, és erdei gasztronómiai élményekkel is várta a természet kedvelőit a gemenci erdőgazdaság.

A rendezvény a szeptember 25-én nyíló budapesti Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást megelőző eseménysorozat részeként az Egy a Természettel Nonprofit Kft. közreműködésével valósult meg.

forrás: BAON

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Emlékpark báró Schell Józsefnek

Következő cikk

Egy a Természettel Világkiállítás nyitóhétvégéje



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések