FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

22 erdőgazdaság, 22 hektár emlékerdő

Két éve indult útjára az az emlékerdő-program, amellyel az állami erdőgazdaságok egyenként körülbelül egy hektárnyi nagyságú erdő telepítésével állítanak emléket az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A program egyúttal a Magyarországon új lendületet kapott erdőtelepítéseket, s az erdők mind növekvő értékét is jelképezi.

A magyar állami erdőgazdaságok 22 hektár új telepítésű erdővel emlékeznek meg a Világkiállításról, s hívják fel a figyelmet arra, hogy: „Magyarországon az erdőgazdálkodás karbonlábnyoma a legkisebb: a klímaváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat tud adni, hiszen jelenleg ez az egyetlen olyan hazai ágazat, amelynek szénforgalma negatív, vagyis több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát. A magyar erdők évente 4-5 millió tonna CO2 egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8%-át ellensúlyozza.” – mutatott rá a Pilisi Parkerdő Zrt. emlékerdőjének csütörtöki avatásán Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár kiemelte: „A fák ültetésének, az erdők telepítésének a társadalom felé is fontos üzenete van: aktívan tennünk kell természeti környezetünk megóvásáért. Ahogy a Világkiállítás programsorozatának keretében ültetett emlékerdők néhány év múlva árnyékot adnak, felüdülést és egészséges kikapcsolódási helyszínt nyújtanak majd számunkra, úgy szolgálja társadalmunkat minden egyes elültetett fa.”

Kovács Zoltán államtitkár, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás. Kitért arra is, hogy az emlékerdő program mintegy 200 ezer fa elültetésével valósult meg, és remélhetőleg a most átadott emlékerdő 100 év múlva egyfajta szimbóluma lesz mindannak az erőfeszítésnek, amit az erdőgazdálkodók tesznek nap, mint nap az erdei élőhelyek megőrzéséért.

A Pilisi Parkerdő Zrt. olyan turisztikailag frekventált helyszínt keresett az emlékerdő ültetéséhez, mely a nagyközönség számára könnyen megközelíthető. Kedvező fekvése miatt a Gödöllői Erdészeti Arborétumban található egykori fácán és fogolynevelde 1,2 hektáros felhagyott, napjainkra invazív fajokkal benőtt területére esett a választás. Az emlékerdő telepítésével így egyúttal rekultivácó is történt. A munkálatok 2020. tavaszán indultak: a Parkerdő szakemberei elbontották a régi kerítést, felszámolták az építési törmeléket és megtisztították a talajt az idegenhonos növényzettől.

Az erdőtelepítést alapos talajvizsgálat előzte meg, hogy a termőhelytípus-változatnak, a klímaváltozásnak és a helyi adottságoknak leginkább megfelelő, őshonos fafajok alkothassák majd az új erdőt. A laboreredmények alapján a Parkerdő az erdőállomány fő fafajként mintegy 6500 db csertölgyet ültetett el tág hálózatban, melyek közé gyorsan növő szürkenyár (600 db) került, ami biztosítani tudja a megfelelő talajárnyalást a forró nyári hónapokban. Mivel az elegyesség és a többszintű faállomány elengedhetetlen az erdő egészsége érdekében, így további 750 db mezei szilt, 750 db barkócaberkenyét, 750 db vadkörtét is ültettek az erdészek. A terület szélén, feketefenyők árnyékában egy pad-asztal garnitúra is helyett kapott, közvetlenül az erdőtelepítés és a Világkiállítás emlékéül szolgáló faragott emlékoszlop mellett.

Egy újonnan telepített erdő ugyanakkor még nagyon sok törődést igényel: gondozása, ápolása, gyomnövényektől való tisztántartása az erdő záródásáig még számos feladat elé állítja az erdészeket.

Az eseményen részt vett és beszédet mondott Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára, Dr. Kovács Zoltán, az “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos, Vécsey László országgyűlési képviselő és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt., Egy a Természettel, hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

#felderchallenge - Szavazhatsz a legjobb 50 projektre

Következő cikk

Modern turistaszállás a mesés Szalajka völgyben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…