FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gőbölös Péter a világkiállítás ötnapos konferenciáját szervezi

Kereken ötven éve, 1971-ben rendeztek vadászati világkiállítást Budapesten, s most ismét Magyarországon tartják ezt a rangos eseményt. Az előkészítésben és a lebonyolításban is fontos szerepet vállal Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója, úgy is, mint vadgazdálkodási szakember, és úgy is, mint kurátor.

– Hány országból, hány kiállító várható a világkiállításra, és mi az ön konkrét feladata az előkészítésben, lebonyolításban?

– A fő feladatom az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon az ötnapos Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia megszervezése – mondja Gőbölös Péter, a tamási székhelyű Gyulaj Zrt. vezérigazgatója. – Az előadások alapján egy könyv készül, melynek megvalósítását szintén én irányítom. Továbbá, tartom a kapcsolatot a 21 hazai állami erdőgazdaság vezetőivel, segítve mindenkit a világkiállítással összefüggő kérdések és feladatok megoldásában. Grandiózus nemzetközi seregszemle lesz, ám hangsúlyozandó, hogy nem egy vásárjellegű eseményre készülünk, hanem egy múzeumi jellegű tárlatra, egységes és egymással összefüggő tematikával, jól követhető logikával, élménynyújtással, a legmodernebb technikai eszközöket is bevetve.

– Több helyszín is lesz. Hogy halad a munka?

– A véghajránál tartunk. A világkiállítás szeptember 25-én indul a megnyitóünnepséggel és október 14-ig várja a látogatókat. Sokan dolgoznak ezekben a napokban a pavilonok berendezésén és a kiállítóhelyek, standok építésén, kiváló logisztikai és munkaszervezés mellett. Az előkészületek évekkel ezelőtt megkezdődtek. Már voltak és még lesznek kapcsolódó programok az ország számos helyén és a főváros több pontján. Kulturális rendezvények is szerepelnek a kínálatban: filmbemutatókra, koncertekre, képzőművészeti kiállításokra is várják az érdeklődőket. Készült egy dekoratív könyv is a világkiállításra, mely nagy élményt jelent majd az olvasóknak.

– És mi lesz a kiállítás után a drága installációval? Megy a kukába?

– Szó sincs róla! A HUNG­EXPO területén megvalósuló központi kiállítás berendezőinek pont az a fő törekvésük, hogy az elemek megmaradjanak és a fenntarthatóság jegyében hasznosuljanak. Kész a terv arra, hogy a zárás után mi hová kerül, múzeumokat és más gyűjteményt, vagy éppen oktatási intézményeket gazdagítva.

– Mi volt a legnehezebben megoldható feladat?

– Egy ilyen hatalmas projekt megvalósítása sok vesződséggel jár. Nem lehet pár nap alatt összedobni. Például a Kárpát-medencei halfajokat bemutató óriásakvárium vízkészletét már hónapokkal ezelőtt, egy külső objektumban kialakították, hogy a víz a halak számára megfelelő biológiai összetételű legyen. A bontási és elszállítási munkák is hosszú ideig tartanak majd.

– Tolna megye milyen módon lesz látható a világkiállításon: egységesen vagy több helyszínen?

– Több helyen fog megjelenni Tolna megye, például az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az állami erdőgazdaságok standján, ahol a Gemenc Erdő- és Vadgazdaság Zrt. és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is képviselteti magát. Ezenkívül a megyei vadászok által elejtetett, kimagasló minőségű trófeákat is megtekinthetik a látogatók. Továbbá, Szőke Gábor Miklós szobrászművész Totem című monumentális, gímbika-fejet formázó kompozíciójában is ott lesznek a Tolnában gyűjtött, hullajtott agancsok.

– A koronavírus közbeszólhat?

– Figyelni fogunk a mindenkori egészségügyi és esetleges járványügyi iránymutatások betartására. Lesz a világkiállításnak operatív törzse, melyben helyet kap minden fontos szervezet képviselője, a rendőrségtől a meteorológiai szolgálatig. Nyugodtan mondhatom, hogy világszínvonalú rendezvényre készülünk. Az ötven évvel ezelőtti, 1971-es, budapesti vadászati világkiállításnak kétmillió látogatója volt. Ezt most szeretnénk túlszárnyalni!

A FeHoVa és az OMÉK rendezvény is látogatható lesz

Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás foglalkozik a vadászattal, a természet védelmével, a vizes élőhelyekkel, a biodiverzitással, de olyan témákkal is, mint a solymászat, az orvvadászat és a gasztronómia. Diorámák, filmek, élőállat-bemutatók, világrekorder és különleges trófeák segítenek megismertetni Földünk élővilágát.

A világkiállítás ideje alatt két kereskedelmi vásár is várja a nagyközönséget. A Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás és Vásár (FeHoVa) a koronavírus-járvány miatt 2021-ben elmaradt, s most pótolják: a vadászat, a horgászat legmodernebb eszközeit, fegyvereit, felszereléseit mutatják be. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a vadászkutyás és lovas témákra. Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) hazánk legrégebbi agrárgazdasági rendezvénye. Azt is látogathatják a vadászati világkiállításra érkezők.

forrás: TEOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka

Következő cikk

Magyarország 365 fotópályázat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések