FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faültetési akciók – XVI. kerület

Budapest XVI. kerületének önkormányzatának idén őszi faültetési akciójára szeptember 3-ig (péntek) lehet jelentkezni. Aki szeretne facsemetét kérni, még megteheti! Az önkormányzat legalább tíz éve tartó akciója nagy sikernek örvend.

A kerület lakói ingyenesen kérhetnek díszfát a lakóház előtti zöldsávba, közterületre. Aki fát kér, annak vállalnia kell az ültetést és a fa gondozását. Aszfaltozott, csatornázott és kerületi kezelésben levő úton, utcában lehet pályázni a díszfára, ahol van elég üres zöldsáv az ültetésre a kerítés és az úttest között (minimum 1 méter).

Hárs, juhar, kőris, szelídgesztenye, platán, pirosvirágú vadgesztenye, lepényfa, gömbkőris, csörgőfa, sárga kőris, gömb ezüsthárs, ginkgo, törökmogyoró, galagonyafa, díszkörte, júdásfa, alacsony juhar, díszcseresznye, lándzsalevelű éger és gömb csepleszmeggy közül lehet választani. Jelentkezni írásban kell a XVI. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájánál a 1163 Budapest, Havashalom utca 43. szám alatt vagy e-mailben a kornyezet@bp16.hu címen.

A facsemeték kiszállítására a lombhullás után, október végén, november elején a fagyok beállta előtt kerül sor.

A fa ültetési helyét az iroda dolgozói spray-vel megjelölik, az igénylőnek a jelölt helyen kell kiásni az 1x1x1 méteres ültetőgödröt a megadott határidőig. Az igénylő az ültetési helyszínről e-mailes elérhetőségére fotót is kap. Amennyiben a helyszínen nem található kellő méretű ültetőgödör, akkor a fát nem tudják átadni!

A meghirdetett kiszállítás napján a Kerületgazda Szolgáltató Szervezett munkatársai a kiásott gödörbe állítják a fát és a helyszínen hagyják a támrudat, az ültetés és beiszapolás az igénylő feladata, melyet a szállítás napján köteles elvégezni. Szállításkor az igénylő aláírásával igazolja, hogy a kért fát átvette.

Az igényelhető fajták közül választhatnak a lakók, de az iroda dolgozói változtathatnak az igényelt fajtán indokolt esetben, pl: vezeték alá túl nagy fa igénylése, meglévő egységes fasorba más fajta ültetése. A jelentkezések iktatása a jelentkezés sorrendjében történik.

A pályázat részleteiről az önkormányzat oldalán lehet olvasni!

Babafák igénylése tavasszal

A kerületben 2016 tavaszán elindult a „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát” program, melynek lényege, hogy az újszülött gyerekek után facsemetét lehet igényelni az önkormányzattól. Facsemete iránt az a szülő és nagyszülő jelentkezhet a gyermek születését követő hat hónapon belül, aki a 16. kerületben lakik.

Ha a jelentkező tulajdonában XVI. kerületi lakóház, építési telek vagy többlakásos épületben található lakás van, akkor lombhullató díszfát vagy gyümölcsfát az ingatlanára, lombhullató díszfát pedig az ingatlan előtti zöldsávba ültethet.

Ha a jelentkező tulajdonában XVI. kerületi lakótelepi lakás van, akkor a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájának munkatársa által kijelölt közterületen ültethet facsemetét.

Aki a fentiek közül egyik lehetőséggel sem tud élni, az olyan közösségi helyre ültetheti a facsemetét, amelyet az önkormányzat erre a célra kijelölt. Ez eddig a Centenáriumi lakótelepen volt, de a “babaliget” idén tavasszal megtelt, ezért ősztől új területet jelöltek ki a Csíkszentmihály téren, ahol eddig 9 kerületi “babafa” kapott helyet.

forrás: XVI.kerületi Önkormányzat


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

FOREXPO 2021

Következő cikk

Emlékkereszt a Gulya-dombon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések