FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Uniós környezetvédelmi jog véleményezhető

A környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálata az elemzés, a párbeszéd és az együttműködés lépéseiből álló rendszeres ciklus keretében valósul meg, és célja az, hogy hatékonyabbá tegye az uniós környezetvédelmi szakpolitika és jogszabályok végrehajtását az EU tagállamaiban. Október 18-ig bárki mondhat erről véleményt!

A kezdeményezés adatai

A környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálata az elemzés, a párbeszéd és az együttműködés lépéseiből álló rendszeres ciklus keretében valósul meg, és célja az, hogy hatékonyabbá tegye az uniós környezetvédelmi szakpolitika és jogszabályok végrehajtását az EU tagállamaiban.

Az első felülvizsgálat elfogadására 2017 februárjában került sor, a másodikéra pedig 2019 áprilisában.
(Magyarország országjelentését 2019-ből itt lehet olvasni – 44 oldal, pdf.)

A 2022. évi felülvizsgálat a következő elemekből fog állni:

  • 27 országjelentés, amelyek ismertetik az egyes uniós országok által a főbb környezetvédelmi kötelezettségek teljesítése terén elért eredményeket
  • egy szakpolitikai dokumentum (közlemény), amely valamennyi ország számára meghatározza a közös kihívásokat és a kiemelt intézkedéseket.

Ütemterv

Véleménynyilvánítási időszak: 2021. szeptember 20. – 2021. október 18. között
Erről az oldalról tudod hozzáfűzni a véleményedet!

Bizottsági elfogadás szakasza

Tervezett időpont/időtartam: 2022. harmadik negyedéve

Célkitűzések

A környezetvédelmi végrehajtási felülvizsgálat (EIR) az uniós környezetvédelmi jog és politika végrehajtásának javítására szolgáló eszköz. Célja, hogy kezelje a végrehajtási hiányosságok okait, és megpróbáljon megoldásokat találni, mielőtt a problémák sürgőssé válnak.

Ciklus

Az EIR kétéves elemzési, párbeszédi és együttműködési ciklus, amely az országjelentések közzétételét, valamint az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és az érdekelt felek közötti megbeszéléseket jelenti.

Szakpolitikai megállapítások és országjelentések

Az országjelentéseket kétévente készítik el, amelyek az egyes uniós tagállamok környezetvédelmi politikája és jogterületének alapvető témáira összpontosítanak. Ezeket egy összefoglalóval együtt teszik közzé, amely meghatározza a közös tendenciákat, ajánlásokat és politikai következtetéseket.

Peer–Peer eszköz

A TAIEX-EIR PEER 2 PEER célja, hogy megossza szakértelmét az EU környezetvédelmi jogának és politikájának az EU tagállamain belüli végrehajtásáért felelős nemzeti, regionális és helyi hatóságok között.

Szakértői csoport

Évente kétszer ülésezik egy közös szakértői csoport, hogy megvitassák a környezetvédelmi végrehajtási felülvizsgálattal és az európai szemeszter zöldítésével kapcsolatos előrehaladást.

forrás: EU Have Your Say

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőkár bejelentési határidők

Következő cikk

Ifjú Kócsagőrök viadala



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések