FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Uniós erdők – megfigyelési rendszer nyilvános konzultációja

E kezdeményezés célja egy olyan uniós szintű erdőmegfigyelési keret kidolgozása, amely nyílt hozzáférést biztosít az uniós erdők állapotára és a velük folytatott gazdálkodásra, valamint az erdei termékekre és az erdők által nyújtott számos ökoszisztéma-szolgáltatásra vonatkozó részletes, pontos, rendszeres és időszerű információkhoz. Ezzel kapcsolatban november 17-ig nyilvános (online) konzultáció zajlik.

A kezdeményezés adatai
E kezdeményezés célja egy olyan uniós szintű erdőmegfigyelési keret kidolgozása, amely nyílt hozzáférést biztosít az uniós erdők állapotára és a velük folytatott gazdálkodásra, valamint az erdei termékekre és az erdők által nyújtott számos ökoszisztéma-szolgáltatásra vonatkozó részletes, pontos, rendszeres és időszerű információkhoz.
Ezek az információk idővel fokozottan adatvezérelt erdőgazdálkodási döntéshozatalhoz vezetnek, amely várhatóan növeli az erdőgazdálkodásba vetett közbizalmat, visszaszorítja az illegális fakitermelést, ösztönzi és jutalmazza a fenntarthatóbb erdőgazdálkodást, valamint támogatja az erdők éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását.

Miért indítottuk ezt a konzultációt?
Az erdőmegfigyelésre és a stratégiai tervekre vonatkozó új uniós keretre irányuló jogalkotási javaslattal kapcsolatos munkája keretében az EU arra törekszik, hogy összegyűjtse az összes érdekelt fél véleményét arról, hogy miként értékelje az erdők állapotát, hogyan figyelje meg az erdőket, és hogyan dolgozzon ki stratégiai jövőképeket. Ez részletesebb információkra is kiterjed majd az alapos hatásvizsgálat elvégzése és a javaslat kidolgozása céljából.

Az uniós fellépés szükségessége:
Az erdőmegfigyelésre és a stratégiai tervekre vonatkozó uniós keret az alábbi okok miatt indokolt.
1. A stressztényezőkkel és fenyegetésekkel szembeni fellépéshez, valamint a szakpolitikai intézkedések átfogó és költséghatékony nyomon követéséhez szükséges harmonizált, koherens és időszerű információk hiánya.
2. Az erdők bolygatásának és az erdőkatasztrófáknak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a biológiai sokféleség csökkenését és a piac torzulását eredményező jelentős, határokon átnyúló hatásai.
3. Koherens rendszerre van szükség az erdőkben és az erdőalapú ágazatban az éghajlatváltozás következtében bekövetkező átalakulások megfigyelése és megtervezése céljára.
4. Egyenlő versenyfeltételekre van szükség a fenntartható módon előállított biomasszából származó erdészeti termékek számára, jutalmazva azokat az erdőgazdálkodókat és földhasználókat, akik olyan területgazdálkodási rendszereket alkalmaznak, amelyek járulékos előnyökkel járnak az éghajlat, a biológiai sokféleség és a biogazdaság szempontjából.
Ebben az esetben az EU a megfelelő szereplő, mivel fáradhatatlanul dolgozik az erdőkre vonatkozó mutatók és adatgyűjtési módszerek konvergenciájának megteremtésén, hogy összehasonlítható és uniós szintű adatok álljanak rendelkezésre. Ez nem olyan kérdés, amelyet az egyes tagállamok szintjén lehetne kezelni. A meglévő megfigyelési rendszerekre és a kialakulóban lévő tudományos lehetőségekre építve az egész EU-ra kiterjedő módszertani szabványok előmozdítása és az ismeretek megosztása költséghatékonyabb jelentéstételt és nyomon követést is lehetővé tesz.

Véleményezési felhívás hatásvizsgálathoz – Ares(2022)2758583 magyar (350.4 KB – PDF – 4 oldal)

Célközönség
Az érdekelt felek széles körét fogják felkérni észrevételeik megtételére, nevezetesen az erdészetért, a környezetvédelemért, az éghajlatért, a területrendezésért és a várostervezésért, valamint a statisztikákért felelős tagállami és regionális illetékes hatóságokat; a nem kormányzati szervezeteket; a vállalkozói szövetségeket és érdekegyesületeket, különösen az erdőtulajdonosokat és erdőgazdálkodókat, valamint a helyszíni megfigyelési és távérzékelési szolgáltatásokat és technológiákat nyújtó szolgáltatókat; az illetékes szakértőket és tudományos szakembereket és a kapcsolódó intézményeket; a lakosságot; valamint az uniós intézményeket, ügynökségeket és nemzetközi szervezeteket.

Fórumtéma: Környezetvédelem

A jogi aktus típusa: Rendeletre irányuló javaslat

Nyilvános konzultációs időszak:
2022. augusztus 25. – 2022. november 17.  (brüsszeli idő szerint éjfél)

A Bizottság kíváncsi az Ön véleményére
A konzultációs időszak megkezdődött. A véleménynyilvánítók észrevételeit figyelembe fogjuk venni a kezdeményezés továbbfejlesztéséhez és tökéletesítéséhez. A beérkező visszajelzéseket közzétesszük ezen a webhelyen, ezért a véleménynyilvánítóknak tiszteletben kell tartaniuk a visszajelzésre vonatkozó szabályokat. További információk a véleményezési felhívásról

Ha véleményt szeretne nyilvánítani, regisztráljon vagy jelentkezzen be meglévő közösségimédia-fiókjával.

forrás: EU Have Your Say

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

HOMAG TREFF 2022

Következő cikk

Úton az erdőirtásmentes áruk feléStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések