FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

GVH vizsgálja az építőipari áremelkedéseket

A Gazdasági Versenyhivatal a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására külön vizsgálói csoportot hozott létre, amely kiemelten elemzi a kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és piaci jelzéseket.

Az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedés számos lehetséges okra visszavezethető. Az építőipari nyersanyag árakra növelő hatással vannak többek között az akadozó nemzetközi ellátási láncok, kereskedelempolitikai intézkedések, vámok, külföldi kitettség, kapacitáshiányok és a világjárvány okozta szállítási zavarok. Piacgazdasági körülmények között az árat, mindezen tényezők mellett, a kereslet és kínálat együtthatása formálja.

         Az utóbbi egy hónapban megnövekedett a Gazdasági Versenyhivatalnál az építőiparral kapcsolatos jelzések száma, amelyek komoly problémákra utalnak az érintett piacon. A jelzések alapján a fogyasztók és cégek leginkább a kiskereskedelmi piacon, vagyis az építőanyag-kereskedők, tüzépek szintjén érzékelik a problémákat, amelyek összefüggenek az utóbbi idők áremelkedésével. A panaszok alapján egyes termékekből bizonyos helyeken áruhiány alakulhatott ki, a kereskedések pedig a beszerzési árak gyors változásaiból fakadó kockázatokat igyekeznek áthárítani a vásárlókra. A jelzések szerint a drágulás leszűkíthette a vásárlók reklamációs lehetőségeit, gyakori a teljes vételár előre fizetése és a hibás teljesítés. A versenyhatósághoz érkezett jelzések értékelése folyamatban van, látható azonban, hogy az építőipari piacon folyó tendenciák rengeteg fogyasztónak és vállalkozásnak jelentenek gondot.

         A magyar versenyhatóság az elmúlt egy évben lefolytatott előzetes vizsgálatai alapján feltárta, hogy egyes építőipari alapanyagok és termékek esetében nagy a külföldi kitettség, melynek kialakulása egészen a privatizációig nyúlik vissza. Magyarországon a kitettség mellett bizonyos alapanyagok tekintetében olyan oligopol piacok is kialakultak, ahol a termelők (eladók)  kis számban vannak jelen, nagy piaci erővel rendelkeznek és könnyen megtehetik, hogy az áraikat a versenyzői piacra jellemző árszintnél magasabban állapítják meg. A Gazdasági Versenyhivatal már 2020. októberében eljárást indított a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt, mely eljárás jelenleg is zajlik. A vizsgálói csoport elemzése szerint elérkezett az idő egy nemzeti stratégia megalkotására a fontos bányászati nyersanyagok kitermelésével és hasznosításával kapcsolatban.

         A nemzeti versenyhatóság a jogszabályok által biztosított eszközökkel tud fellépni túlzó árazás esetén, ha egy piaci erővel rendelkező szereplő, versenytársaitól függetlenül, már rövidebb távon is képes túlzottan magas (pl. a költségeket tisztességtelenül meghaladó) árakat alkalmazni. Szintén versenyhatósági hatáskörbe tartozik, ha egy adott ágazatban független piaci szereplők összehangolják piaci magatartásukat és kartellbe tömörülve – a fogyasztókat megkárosítva – emelik az árakat azon árszint fölé, amely rendes versenyhelyzetben kialakulna. A versenyellenes magatartások általában titokban zajlanak, ezért ezekről a versenyhatóság elsősorban piaci jelzésekből (informátor, kartell chat, panasz, bejelentés) vagy az együttműködés formáit (engedékenység) választó vállalkozásoktól szerez tudomást.

         „Az építőipari ágazatot érintő esetleges versenyproblémák kezelésére külön vizsgálói csoportot hoztunk létre, amely feldolgozza a kartellre vonatkozó panaszokat és piaci jelzéseket. Ne lepődjön meg senki, ha szükség esetén újabb versenyfelügyeleti eljárások indulnak! A panaszosok és bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés különböző formái pedig jelentősen csökkenthetik az esetleges szankciók súlyát.” – hívta fel a figyelmet Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.
[FATÁJ kiegészítés: a GVH vizsgáló csoportja néhány napja már a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetséggel is megkezdte az együttműködést, a FAGOSZ elnökével tartottak egyeztető megbeszélést.]

         Az építőipari árak emelkedése más országokban és az Európai Bizottságban is komoly fejtörést okoz. A lengyel versenyhatóság 2021 áprilisában indította meg piacelemzését az építőipari árak emelkedése miatt, melyben vizsgálják a cement és a mész árának változását is. Az Európai Bizottság pedig elkészítette a kritikus fontosságú nyersanyagok 2020. évi listáját, valamint cselekvési tervet terjesztett elő ezzel kapcsolatban.

forrás: GVH Sajtóiroda


Az építőipari drágulás megfékezése minden szinten prioritás

Budapest, 2021. július 6. – A Gazdasági Versenyhivatal megérti, hogy a Kormány is kiemelten kezeli az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésének kérdését. A versenyhatóság a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva, alaposan kivizsgál minden jelzést, amely jogsértésre utalhat a piacon.

         Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke is részt vett a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs múlt pénteki ülésén, ahol többek között napirenden voltak a Kormány intézkedési javaslatai az építőipari alapanyagár-robbanás kapcsán. A külgazdasági és külügyminiszter által vezetett testület ajánlásait ezen a héten tárgyalhatja a Kormány.

         „Kiemelten fontos, sok magyar családot érintő területről van szó. Nem véletlen, hogy a Kormány is láthatóan prioritásként kezeli az építőipari alapanyag-drágulás kérdéskörét. A Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs munkájának keretében, de azon kívül is minden szakmai támogatást megad a probléma mihamarabbi megoldásához. Folyamatosan figyeljük a piacot: a hozzánk beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak, ”vadnyugati” állapotokról tanúskodnak. Az építőanyag kereskedőknek kellene versenyezni a vevőkért, nem pedig fordítva. Elfogadhatatlan, hogy egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben. A vevői reklamáció lehetősége minimális, a minőségi kifogásokat nem jól kezelik, a hibás termékek cseréje ellehetetlenült. Ez tipikusan olyan helyzet, ahol sürgős beavatkozásokra van szükség, mert belátható időn belül a piac nem fogja magát korrigálni. Az összes eszközünkkel azon dolgozunk, hogy a magyar fogyasztók érdekeit megvédjük és hatáskörünkben elősegítsük az egyenlő versenyfeltételek megteremtését” – mondta Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke.

A hatóság szakembereiből nemrég külön munkacsoport alakult a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszok és jelzések elemzésére, hogy a Versenyhivatal a lehető leggyorsabban megkezdhesse a feltételezhető jogsértések kivizsgálását az építőiparban. A GVH versenyfelügyeleti eljárásai segíthetnek feltárni a piac visszaéléseit, így a tiszta és tisztességes versenyen keresztül az elérhető legalacsonyabb árakat biztosítani a hazai fogyasztók és vállalkozások számára.

         Az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a Gazdasági Versenyhivatalhoz az építőiparral kapcsolatban, amelyek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására.

forrás: GVH Sajtóiroda

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

ÉVOSZ-MÉASZ az építőipari árak megfékezését célzó tervekről

Következő cikk

Rudolf-tanyán versengtek az erdészekStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések