FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUTR kockázatelemzés, kontra erdő és fa-lánc tanúsítási rendszerek

Az EU EUTR honlapján az európai faanyag rendelettel kapcsolatban időnként a témát érintő új hírek is napvilágot látnak. Az egyik ilyenből hosszú elemzés érhető el, mely öt erdő és fa-lánc tanúsítási rendszert vet össze, hogy azok mennyire felelnek meg az EUTR kockázatelemzési követelményeinek.

Az EUTR honlap, ahol a 2021. október 25-ei bejegyzésből letölthető híranyag első híre foglalkozik e témával.

Az elemzést (amely pusztán 1028 oldalas és csak angolul érhető el) a Preferred by Nature (korábbi nevén: NEPCon) készítette az Európai Bizottság nevében. Az alábbi tanúsítási rendszereket elemezték:

  • Bureau Veritas’ Origine et Légalité des Bois (OLB),
  • Forest Stewardship Council (FSC) International,
  • ISO Standard 38200 on chain of custody of forest products,
  • Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC)
  • International, and Sustainable Biomass Program.

A tanulmány felméri ezen tanúsítási rendszerek hatékonyságát a rendszerértékelési keretrendszerhez képest, és útmutatást ad az üzemeltetőknek arra vonatkozóan, hogyan értékeljék a rendszer erősségeit és gyengeségeit az EUTR átvilágításának részeként. Noha a jelentés megjegyezte, hogy a tanúsítási rendszerek jelentős támogatást nyújthatnak az üzemeltetőknek a jogszerűség értékelése terén, számos korlátot azonosítottak. A rendszer korlátozásai között szerepelt a jogszerűség meghatározásában és az ellátási lánc nyomon követhetőségében mutatkozó hiányosságok, valamint a korrupció és csalás felderítése és kezelése terén felmerülő kihívások. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a tanúsított termékek és ellátási láncok nagyobb biztosítékot nyújtanak a piaci szereplők számára, mint a nem tanúsított alternatívák, bár nem zárják ki a kockázatértékelés szükségességét az EUTR átvilágítási kötelezettségei részeként.

Forrás: a fenti kapcsolók
SzF: MM

Észrevétel:

Hümm. Tehát a vállalkozás, ha biztos akar lenni a dolgában, akkor olvasgassa az EU-s és hazai EUTR jogszabályokat, meg a kapcsolódó írásokat és igazodjon ki benne, ha tud. Pl. itt ez kis laza 1028 oldal angolul, ami azt vezeti le: szépek a tanúsítási rendszerek, de az EUTR-hez tökéletesen egyik sem megfelelő (bármennyibe is kerül ezekben részt venni), hanem az EUTR szerinti kockázatelemzés az igazi a kellő gondosság elvének betartásával. Igazán fix pont nincs. Minden vállalkozásnak mindig van valamennyi kockázata. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szavazzon 2022. Év fájára!

Következő cikk

Hazai rönkfogyasztás - FAGOSZ felmérés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések