FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Otvorené Drevo – Nyitott Erdő

A fakereskedelem átláthatósága Szlovákiában a LESY SR állami erdőgazdálkodó vállalat szervezeti átalakításának egyik legfontosabb feladata, amelyet a múlt év végén jelentettek be, és amely a kormány programnyilatkozatán is alapul.

The forwarder working in a forest.

Samuel Vlčan, a Szlovák Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere (MPRV SR) és Kőszeghy Tibor, a LESY SR állami vállalat vezérigazgatója pár héttel ezelőtt bemutatta a “Nyitott erdők” projektet. Fő célja, hogy az Otvorené Drevo alkalmazáson keresztül egyszerű és világosan feldolgozott információkat nyújtson a nagyközönségnek a fakereskedelemről, faanyag-hasznosításról, a fagazdálkodásról.

Az OTVORENÉ DREVO webes alkalmazás mindenki számára elérhető, és részletes információkat nyújt az LESY SR által Szlovákia szerte értékesített faanyagának szállításairól. A rendszer hat alapvető szakaszra oszlik. “Örülök, hogy az átszervezési folyamat részeként sikerült elindítanunk egy olyan alkalmazást is, amely a nagyközönség számára átláthatóvá teszi a fa mozgását a kitermeléstől a fogyasztóhoz történő beszállításig. Hangsúlyozni kell, hogy saját munkatársaink fejlesztették ki, és ez a maga nemében egyedülálló munka Szlovákiában” – mondta Kőszeghy Tibor, a LESY SR Állami Erdészeti Vállalat főigazgatója.

Mint Samuel Vlčan, a Szlovák Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere elmondta, ez egy egyedülálló rendszer, amelyet még soha nem alkalmaztak ilyen átfogóan ezen a területen. “Tekintettel a múltra, amikor spekulatív fakereskedelem folyt, a legfontosabb feladat egy olyan rendszer bevezetése, amely a leghatékonyabb ellenőrzést biztosítja a LESY SR állami vállalatnál. Az Otvorené Drevo alkalmazás lehetővé teszi a fakitermelés, a kereskedelem és az erdeinkből származó faanyag szállításának nyilvános ellenőrzését” – mondta Vlčan miniszter. Az adatok félóránként frissülnek az alkalmazásban, az adatok több belső és külső rendszerből származnak.

A rendelkezésre álló adatok a kulcsfontosságú és közepes méretű vásárlókra vonatkoznak, ami az elmúlt 5 évben az összes vásárló több mint 90%-át jelenti. Az információk szűrhetők a kiválasztott mutatók (hónap, év, ügyfél, helyszín, rendszám) alapján. “Az alkalmazás nem csak a nyilvánosság számára készült, hanem hasznos eszköz az analitikai vállalatok számára, és ma már az akadémiai szférában is hatékony szolgálatot tesz. Szívesen látunk mindenkit, akit érdekel az alkalmazás fejlesztése, hogy jelentkezzen nálunk javaslataival, amit már most köszönünk” – tette hozzá Vlčan. A közzétett adatokon belül a nyilvánosság a gyűjtőpontok szintjéig – jelenleg 12 ezer gyűjtőpontig – tájékozódhat a faanyagszállításról.

Az Otvorené Drevo alkalmazás a következő címen érhető el: https://otvorene.lesy.sk/drevo

A fent említett alkalmazáson kívül a nagyközönségnek egy másik lehetősége is van arra, hogy az Erdészeti Információs Rendszeren (ISLHP) keresztül betekinthessen a szlovákiai professzionális erdőgazdálkodás tervezésével és nyilvántartásával kapcsolatos adatokba. “Ezt a rendszert rendszeresen frissítik és kiegészítik, és az államigazgatás eszközeként használják az erdészet területén. A rendelkezésre álló információk szerint Szlovákia az egyetlen olyan ország a világon, amely biztosítja a területén található összes erdőre vonatkozó információk összegyűjtését, nyilvántartását és online közzétételét” – mondta Peter Balogh, az Országos Erdészeti Központ főigazgatója. A rendszer online alkalmazásként elérhető a következő címen: https://gis.nlcsk.org/islhp/#lesnictvo a MAPA = térkép menüpontban. Ily módon a minisztérium növeli az átláthatóságot az erdőgazdálkodás, a kereskedelem és a faanyagnak a vásárlókhoz történő szállítása terén is.

“Úgy vélem, hogy az állami erdők átalakítási folyamata ezeknek a pályázatoknak köszönhetően sikeresen lezárul. Az elmúlt napok helyzete és több, a személyemmel kapcsolatos téma azonban arra a döntésre vezetett, hogy felajánlom a miniszter úrnak a pozíciómat, hogy ne legyek akadálya a további szükséges folyamatoknak, amelyek elindultak” – tette hozzá Kőszeghy Tibor, a Szlovák Köztársaság Állami Erdészeti Vállalat főigazgatója. “Köszönöm a főigazgató úrnak az általa végzett munkát. A bátorsághoz szüksége volt az állami vállalat átalakítására, mert annak struktúrája a szocializmus idejéből származott, és már régen nem felelt meg az állam kezelésében lévő erdők jelenlegi területének. Ez a változás azonban óriási ellenállást váltott ki, és nyomást gyakoroltak a főigazgató távozására, mivel lehetetlenné teszi az állami vállalkozásból származó nyereséget. Úgy tűnik, ez nem illik egy bizonyos típusú emberhez. A lejáratás azonban nem fog minket elkeseríteni, folytatjuk a munkát, amelyhez Kőszeghy úr is hozzátette a kezét” – zárta Vlčan miniszter.

szerk: Tóth János, forrás: MPSR.SK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Csökkenő szlovák fakitermelés

Következő cikk

Folytatódik a madárvédelmi program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések