FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Településfásítás Nyírbogáton

A Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési és fásítási pályázatai komoly lehetőséget jelentenek az önkormányzati erdőterületek és fásítások növelésére – fogalmazott Papp Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára Magyarország legifjabb városában, Nyírbogáton.

A Szabolcs-Szatmár–Bereg megyei településen tartott faültetésen a helyettes államtitkár szólt arról, hogy Magyarország Kormánya kiemelt célkitűzésként tekint a meglévő erdők megőrzésére, és a fával borított területek növelésére azért, hogy a klímaváltozás közepette is megőrizhessük és javíthassuk az ország környezeti állapotát. A településfásítási Program keretében tartott faültetésen – ahol jelen volt Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője és Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó, Nyírbogát Város polgármestere is – amerikai hársakat, gömb szivarfákat és közönséges nyíreket kapott a pályázatnak köszönhetően.

Papp Zsolt emlékeztetett arra, hogy az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot hirdetett a 10 ezer fő alatti települések számára. Ez a legnagyobb belterületi fásítási program a rendszerváltozás óta. A helyettes államtitkár beszédében kiemelte, a Településfásítási Program két ütemében összesen 36 000 sorfát ültetnek el 1362 településen, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból. A 2020 őszi és 2021 tavaszi ültetési szezonban 475 település több mint 12 ezer sorfát ültetett el a program keretében. A nagy igényt és a program sikerét látva az Agrárminisztérium 2021-ben megduplázott keretösszeggel a 2021 ősz-2022 tavaszi időszakra meghirdette a Településfásítási Program második ütemét. A második ütemben 19 megyéből, 887 település adott le sikeres igénylést, a rendelkezésre álló 24 000 db sorfa gazdára talált.

borítóképen: Eredménytérkép: 2021. december 6-án = 22012 elültetett fa

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Településfásítás Ságújfalun

Következő cikk

Egészséges fauna – egészséges erdők



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések