FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Településfásítás Cserszegtomajon

A globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait fásítással, erdőtelepítéssel tudjuk mérsékelni Magyarországon és a Kárpát-medencében – emelte ki az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Cserszegtomajon, a Településfásítás Program keretében tartott faültetésen.

Bagdán Boglárka emlékeztetett arra, hogy a közterületek, óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények fásítását célzó Településfásítási Program két ütemében 2020 óta 36.000 sorfát ültettek el hazánk 1362 településén, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: egyetlen fa elültetése is hozzájárul az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez. A belterületi fásítás, a kisebb facsoportok telepítése érezhetően mérsékli a klímaváltozás hatásait köszönhetően annak, hogy falvak, városok sokasága csatlakozott országszerte a Településfásítási Programhoz.

A helyettes államtitkár beszédében kiemelte, a kormány által meghirdetett Vidékfejlesztési Programhoz, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez, valamint az Éghajlatváltozási Cselekvési Tervhez kapcsolódó Településfásítási Program kiemelt célja az is, hogy megismertessük a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési és fásítási pályázatait, amelyek komoly lehetőséget jelentenek az önkormányzati erdőterületek és fásítások növelésében. Hozzátette: a Településfásítási Program és Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési sikere is azt mutatja, hogy a magyar vidék bízik a jövőben, a gazdák és a települések mernek és tudnak hosszú távra tervezni.

A tárca idén megduplázott keretösszeggel ismét két ütemben hirdette meg a programot, melynek keretében 21 darab fát nyertek el Cserszegtomajon. Magyarország legnagyobb területű nagyközsége többek között keskenylevelű kőrist és ezüst hársfát kapott a pályázatnak köszönhetően. Zala megyében a Településfásítási Program őszi ültetési időszakában 24 településen összesen 637 fát ültetnek el.

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A Scania és az SCA létrehozzák az első elektromos 80 tonnás, faanyag szállító kamiont

Következő cikk

Településfásítás BogácsonStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések