FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Romániában karcsúsít a HS Timber

HS Timber gyár Radautiban Forrás: HS Timber

A HS Timber Group osztrák fafeldolgozó vállalat, korábbi nevén Holzindustrie Schweighofer, közölte, hogy a romániai Suceavában a nehéz általános körülmények miatt az első negyedév végén harmadával csökkenti fafeldolgozási kapacitását.

Március 30-tól kezdődően a Radautiban folyó tevékenység egy részét, nevezetesen a fűrészüzemet leállítják, míg a telephelyen az oszlopok és gerendák gyártása továbbra is üzemben marad – közölte a HS Timber kedden (január 18.) kiadott sajtóközleményében. A Siret-i panelüzemet (táblásítás), amely a Radauti fűrészüzem fűrészáruját dolgozza fel, teljesen bezárják. Ezzel a lépéssel a HS Timber Group romániai fűrészüzemeinek teljes vágási kapacitása 30%-kal csökken. A HS Timber Group továbbra is két fűrészüzemet és egy falemezgyárat (táblásítás) üzemeltet a romániai Sebes, Comanesti és Reci városokban, mintegy 2400 embert foglalkoztatva. Ezeket a gyárakat nem érinti a szerkezetátalakítás, és tovább erősítik azokat- közölte a HS Timber.

“Az átszervezés egyik oka az egyre növekvő romániai kihívások. A HS Timber Group számára a romániai rönk felvásárlása 2016 óta korlátozott. Ukrajna és Oroszország nem elérhető piac a nyersanyagbeszerzéshez, az ott érvényben lévő exporttilalmak miatt” – közölte a vállalat. “Továbbá a vasúti infrastruktúra függőben lévő korszerűsítése a régióban, valamint a fáradságos importbürokrácia kihívássá teszi a faanyag importját az Európai Unió más tagállamaiból. Emellett a zöld energia előállítása és a zöld tanúsítványok értékesítése is nehezebbé vált. A Siret telephelyen szükséges nagyobb beruházások a jelenlegi keretfeltételek mellett gazdaságilag nem megvalósíthatóak” – tette hozzá.

Az átszervezés mintegy 600 alkalmazottat érint, és a vállalat igyekszik sokuknak a romániai csoporton belüli továbbfoglalkoztatást felajánlani. A többi esetben arra törekszenek, hogy a társadalmi hatást a lehető legalacsonyabb szinten tartsák.

Írta: Nicoleta Banita, Forrás: seenews.com, Szerk: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

5 szintes szálloda PEFC tanúsított fából

Következő cikk

100 éves a ROJEK gépgyár




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version