FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Faültetés régen és mostanában

Field with walnuts planted in early spring in Benejama, Comunidad Valenciana, Spain.

Fát eddig jóval többen ültettek hazánkban Trianon okán, mint a fenyegető éghajlatváltozás miatt.

A hazai erdősítésre vonatkozó első terveket még messze nem a gyorsuló éghajlatváltozás hívta életre. A történet voltaképpen Trianonnal kezdődött. Az 1920-as években azért indult meg az erdőtelepítés, mert a békeszerződés miatt az ország erdőségeinek jó négyötödét elvesztette.

Az erdőpótlást 1923-ban törvényben rendelték el, éspedig azon az egyetlen helyen, ahol erre nagy léptékben adódott lehetőség: az Alföldön. A fásítási programot Kaán Károly erdőmérnök dolgozta ki. Programjában nemcsak a megcsonkított erdőgazdálkodásra, hanem az elhasználódott erdők állapotának jobbítására is gondolt. A múlt század közepéig elterjedten folytatott erdei legeltetés, a sertés szabadtartása, makkoltatása ugyanis nagyon nem tett jót az erdőállománynak. Az erdőpótlási programja okán is akadémiai tagsággal honorált Kaán korát jócskán megelőzve hangoztatta: az újonnan telepített erdők hűtik és tisztítják majd a levegőt, csökkentik a porszennyezést.

Kaán Károly

A kortárs tudós koponyák azonban vitatták, és a kor meteorológusai is kétségbe vonták, hogy az erdősítés klímajavító hatású lehetne. Az alföldi erdősítés mégsem ezért járt csak felemás eredménnyel a két világháború között. Bár ingyen kínált facsemetékkel és hitelkedvezményekkel is nagyon igyekeztek erdősítésre sarkallni a birtokosokat, az összesen 104 ezer hektárra elegendő facsemetéből kevés erdő lett.

Az alföldi fásításnak a szocialista tervgazdálkodás adott új lendületet. Az 1950-es évektől a rendszerváltásig az országban 18,2 százalékra bővült az erdőterület. Az elmúlt 30 év folyamán viszont csak szűk két százalékkal [százalékponttal] nőtt tovább ez a szám.

forrás: NationalGeographic

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Természetvédelem fokozása Ukrajnában

Következő cikk

Erdők védelme Kecskeméten



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések