FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

5%-al csökkent 3 év alatt a német erdők területe

Németország erdőségeinek majdnem öt százaléka tűnt el 2018 januárja és 2021 áprilisa között műholdfelvételek tanúsága szerint – jelentette a Német Űrkutatási Központ (DLR) hétfőn. A DLR a mintegy 51 ezer hektárnyi erdő eltűnését elsősorban a vizsgált években tapasztalt rendkívüli hőséggel és szárazsággal járó időszakoknak tulajdonította, amely kedvezett a károkozó rovaroknak.

Az erdőket érintő veszteség felmérésére a DLR Oberpfaffenhofenben dolgozó kutatócsoportja az Európai Földmegfigyelési Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdjának felvételeit és az amerikai Landsat 8 műholdfelvételeit használta.

A felmérés megállapította, hogy a legsúlyosabban a Németország középső részén élő tűlevelűeket érintette a fapusztulás. Németország legnépesebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália az ország nyugati részén elvesztette lucfenyőerdeinek több mint negyedét, de ezen a tartományon belül egyes régiókban a veszteség elérte a kétharmadot is.

A fák vagy elpusztultak, vagy ki kellett vágni azokat a vészhelyzeti intézkedések keretében. Mint a DLR jelentése rámutatott: a kártevők tömeges támadása esetén meg lehet akadályozni azok további terjedését a fák kivágásával.

forrás: OEE

Észrevétel:

A forrás kicsit figyelemfelhívóan fogalmazott. Nyilván nem az erdőterület csökkent, hanem a német erdőkben a szú miatt a lucfenyő térfoglalása. Ezen erdőterületeken pedig az erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók feltehetően más fafajokkal fogják pótolni a kipusztult lucosokat. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Bővülő kamarai együttműködés a Soproni Egyetemmel

Következő cikk

Építőanyagok árváltozása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések