FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erős fapiaci kereslet

Az európai fapiacon a kereslet január 10-től olyan dinamikát ért el, amely 2021. második negyedévének legjobb időszakára emlékeztetett. Ebből szinte minden termék profitálhatott. A fejlődés az értékesítési mutató értékében mutatkozott meg, amely 12,6 százalékponttal nőtt januárban decemberhez képest, elérve a 159,3 %-os értéket (2006 április = 100%).

Az, hogy a szint most 40 %-kal meghaladja az előző évit, pontosan megfelel a helyzetnek. Valójában minden piaci szereplő korán felkészült az erős 2022-es évre. A fakereskedelem december közepén kezdte meg a készletfeltöltést, a faépítőipar nagyon jó megrendelésekkel rendelkezik – és előrelátóbban rendel. A faipar a szokásosnál korábban kap megrendeléseket, a déli exportcélpontoktól is.

Szokatlanul korai fellendülés

Ez januárban soha nem látott fellendüléshez vezetett. Mind a vevők, mind az eladók oldalán továbbra is vannak aggodalmak és bizonytalanságok a főszezonnal kapcsolatban: a vevők attól tartanak, hogy a második negyedévben ismét áruhiány lesz. A fűrészüzemek májustól olyan kerekfa-kínálatot találhatnak, amely jelentősen elmarad a korábbi évekétől. Az elegendő és olcsó hengeresfa ideje Németországban is véget érhet.

Valószínűleg először fordult elő, hogy az előző hónaphoz képest mind a tizenegy árfelmérés az értékesítési mutató és a három hengeres-faválaszték árképzésben emelkedett. Decemberhez képest a legerősebb növekedést a fűrészáru és a pellet esetében tapasztalták. A fűrészáru 30 %-kal (deszkák) és 70 %-kal (lécek) magasabb az előző évinél. Ennek megfelelően a ragasztott gerenda (BSH) is 40 %-kal meghaladja az előző évit.

Túlzott egyéni ajánlatok

Ismét az egyszerűbb termékcsaládok, mint például a szerkezeti tömörfa, a legnagyobb mértékben emelkednek. Amit néhány beszállító nem tanult meg 2021-ből, az az árak mérsékelt emelése. Februárra ismét vannak áremelés-bejelentések, akár +100 €/m³ árral (!!!).

A KVH könnyen tárolható, fel lehet raktározni. Itt a legerősebb a felfelé irányuló dinamika. Míg a tárgyhoz közelebb álló termékek – mint például a ragasztott gerendavázas jutalékok és a kereszt rétegelt fűrészáru (BSP) – egyértelműen erősebben az árra alapoznak.

A beszállítók tanultak az előző évből, hogy a törzsvásárlóik számára szükséges mennyiségeket jó előre tervezik, és ennek megfelelően most már hosszabb távú rendelési mennyiségeket kínálnak.

A szükségleteket meghaladó kereslet a készletfelhalmozást jelzi

A jelenlegi kereslet volumenének semmi köze a szükséglethez. Tehát a 2021-ben tapasztalt ostor-fűrész hatás ismét bekövetkezik. “A faépítő cégek idén csúcsellátásban vannak. De nem tudják tovább növelni a kapacitásukat – így az eladásokat sem tudják növelni” – mutat rá az egyikük.

Tekintettel az elhalasztott projektek miatt túlfűtött helyzetre, a németországi BSH-értékesítések 2021-ben valószínűleg 10-15%-kal elmaradnak a 2020-as értéktől. 2022-ben a COVID-19 várhatóan a közép-európai faépítés is nehezen tud nagyobb volument beépíteni.

Déli piacok későn vásároltak, de masszívan

A BSH iránti megnövekedett januári kereslet Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból a 2021. negyedik negyedévétől hátralévő beszerzéseknek tulajdonítható. Ezek a megrendelések egészen január végéig segítették a BSH termelőit, amikor is a DACH régióból is beindult a kereslet. Az első áremelést követően a BSH-árak egy alkalommal, a 8. naptári hétig fixek. Márciusra további 50 €/m3-t lehetne hozzáadni.

A projekthez legközelebb a ragasztott lemez áll – itt alig van lehetőség a tárolásra, és a kötelező projektárak korlátozzák az árrugalmasságot. A BSP-piac – a szezonális tényezők miatt – továbbra is csendes. Az új beszállítók sportosabb ellátási magatartást tesznek lehetővé. Minden tényező együttesen továbbra is viszonylag állandó GNP-árakat biztosít.

https://www.holzbauaustria.at/markt/2022/02/europaeischer-holzmarkt-nachfrage.html

szerk: Tóth János
Az eredeti hírbejegyzés teljes terjedelmében a HolzBauAustria oldalon olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lendületben az építőipar

Következő cikk

Elmaradt fakitermelések bejelentése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések