FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Feltörekvő kifejezések erdőkkel, erdőgazdálkodással kapcsolatban

Felsoroltuk az erdővel kapcsolatos szavakat, amelyek vagy teljesen újak, vagy visszatérőben vannak. Talán Ön is találhat itt valami hasznosat?

AFOLU

Az EU tervei szerint a földhasználati és erdészeti ágazatot (lásd LULUCF) a jövőben a mezőgazdaságból származó kibocsátásokra is kiterjesztenék, és az így létrejövő egységet AFOLU ágazatnak (Mezőgazdaság, erdészet és egyéb földhasználat) neveznék. Az új rendszert 2031-től alkalmaznák. A Bizottság javaslata szerint az AFOLU szektornak 2035-re szén-dioxid-semlegesnek kell lennie.

[LULUCF: A földhasználatról, földhasználat-megváltoztatásról és erdőgazdálkodásról szóló (EU) 2018/841 rendelet.]
Az áfonya gyűjtéséhez gyakran le kell hajolni. Fénykép: Vilma Issakainen
Hajolj le érte vitaminok (Bend-down vitamins)

Bogyók, gombák és más egészséges erdei termékek, amelyek gyűjtéséhez gyakran le kell hajolni.

A biológiai sokféleség csökkenése (Biodiversity loss)

A biológiai sokféleség a létező ökoszisztémák, fajok és gének körére utal. Minden élőlényt magában foglal, beleértve a növényeket, állatokat, gombákat és mikrobákat. Az erdőkben a biológiai sokféleség csökkenését többek között a fafajok változatosabbá tételével, a holtfa mennyiségének növelésével és az élőhelyek gondozásával, valamint az erdőterületek ökológiai okokból történő megőrzésével lehet megakadályozni.

Széntermesztés (Carbon cultivation)

A széntermesztés az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a talajban lévő szén megkötésének növelésére irányuló tevékenységet jelenti. Az erdőgazdálkodásban erre rendelkezésre álló egyik eszköz az erdőtelepítés.

Természetközeli erdőgazdálkodás (Close-to-nature forestry)

Ez a fenntartható erdőgazdálkodás egyik példája az EU fenntartható pénzügyi taxonómiájában. A cél az, hogy az erdők egyesítsék a biológiai sokféleséget, a szén-dioxid-tárolás fenntartását és a fűrésziparhoz kapcsolódó pénzügyi hozamot.

A kompenzációs erdők célja az elkerülhetetlen klímakibocsátás kompenzálása. Fotó: N: Sirpa Kärkkäinen
Kompenzációs erdő (Compensation forest)

A kompenzációs erdők célja az elkerülhetetlen klímakibocsátás kompenzálása. Az itt alkalmazott módszerek közé tartozik a fiatal erdők hamutrágyázása vagy új erdő telepítése. Az intézkedéseket általában a kompenzációt megrendelő ügyfél fizeti.

Erdőirtás (Deforestation)

Olyan helyzet vagy folyamat, amelynek során erdő veszik el. Finnországban az erdőirtást leggyakrabban az építkezések és az útépítések okozzák.

Erdőirtás-mentes (Deforestation-free)

A fa akkor erdőirtásmentes, ha beszerzése nem okoz erdőirtást vagy nem gyengíti az erdők állapotát.

Öko akkumulátor (Eco battery)

Ölelhető fa, amely energiát közvetítőnek érzékelhető az ölelő számára.

Környezeti bánat, környezeti szorongás (Environmental grief, environmental anxiety)

A veszteség érzése, amelyet a táj vagy az ökoszisztéma, egy faj vagy életmód életképessége vagy egy életmód tényleges vagy fenyegető változása okoz.

Erdei por, erdei mikroba kivonat (Forest dust, forest microbe extract)

Erdei talajból származó mikrobákat tartalmazó kivonat, amelyről úgy tartják, hogy javítja az egészséget. Az erdei port kozmetikai bőrápolási termékekben használják.

Erdei élőhelytípus (Forest habitat type)

Az erdei élőhelytípusok pusztás erdőkre, lágyszárú erdőkre és különleges élőhelytípusokra oszlanak, összesen mintegy 70 altípusra bontva. A puszták altípusai közé tartoznak a xerikus puszták, a fiatal xerikus puszták és az idős, mezikus, tűlevelűek által dominált puszták.

A lágyszárú erdők altípusai közé tartoznak az olyan altípusok, mint a lombhullató lombos fákkal borított lágyszárú erdők, beleértve a tölgy vagy az európai fehér szil uralta erdőket. A különleges erdei élőhelytípusok közé tartoznak például a sziklás talajon található erdők, a belvízi árvizekkel borított erdők és a podzolos talajon található lombos erdők.

A finn környezetvédelmi minisztérium szerint a finn erdei élőhelytípusok közül négyből három veszélyeztetett. Teljes területük nem ismert. Az “erdei élőhelytípus” fogalma eltér az “erdőtípus” és az “erdős élőhelytípus” fogalmaktól.

Erdei jóga (Forest yoga)

Jógázni egy erdőben. A jóga egy Indiából származó módszer, amely különböző testhelyzeteket és meditációt ötvöz.

Helyi faanyag (Local wood)

Helyi fakitermelők által kitermelt, helyi fűrészüzemben feldolgozott és ugyanazon a településen felhasznált fa. A helyi faanyag a finn fűrészipari vállalatok által a környezetvédelem érdekében használt címke.

LULUCF

A földhasználatról, a földhasználat változásáról és az erdőgazdálkodásról szóló uniós rendelet. A Lulucf-rendelet meghatározza azokat a szabályokat, amelyek alapján az EU éghajlati célkitűzései során ebben az évtizedben figyelembe veszik az ágazat üvegházhatású gázkibocsátását és szén-dioxid-megkötését. Lásd még Afolu.

Metsänpeitto (erdővel borított) (Metsänpeitto (Covered by forest))

A finn folklórban ismert állapot, amikor az ember azt tapasztalja, hogy a természet eluralkodott rajta, vagy elfoglalta. Az eltévedés, az időérzék elvesztése és az ismerős dolgok és környezet felismerhetetlenné válása a hagyomány szerint annak a jelei, hogy az erdő elborította az embert.

Nem tarvágott faanyag (Non-clearfelled timber)

A fakitermelés és a fűrészáru-feldolgozás során a tarvágásból származó fától elkülönített, a visszamaradó (túltartott) fákból származó faanyag, amelyet etikusabb faanyagként értékesítenek.

Organikus erdő (Organic forest)

Biológiai gyűjtőhelyként minősített erdő. Ezeken a helyeken tilos bizonyos műtrágyák és növényvédő szerek használata, így az ott gyűjtött természetes termékek bioterméknek minősülnek. A gyakorlatban Finnországban szinte az összes erdőterület megfelel az ökológiai gyűjtőterület kritériumainak.

A megelőző fakivágás olyan művelet, amelyet az erdőtulajdonos állítólag a tervezett természetvédelmi terv miatt véges. Fotó: B: Vilma Issakainen
Megelőző fakitermelés (Pre-emptive felling)

Olyan művelet, amelyet az erdőtulajdonos állítólag egy természetvédelmi terület létrehozására irányuló terv vagy más olyan változás miatt hajt végre, amely korlátozná az erdők használatát a földjén. A szónak sok esetben negatív felhangja van.

Az erdő táv-látogatása (Remote forest visit)

Távoli kapcsolaton keresztül, az erdő tényleges meglátogatása nélkül végrehajtott utazás. Olyan kirándulásra is utalhat, ahol minden résztvevő egy hozzá közeli erdőt látogat meg, miközben távkapcsolatban van a többi résztvevővel.

Az EU taxonómiája hatással van az erdők használatára. Fotó: N: Vilma Issakainen
Taxonómia, EU taxonómia (Taxonomy, EU taxonomy)

Az Európai Unió által kidolgozott taxonómia vagy osztályozás, amelynek célja, hogy a finanszírozást az éghajlat és a környezet szempontjából fenntartható célokra irányítsa. Úgy tekintik, hogy hatással van az erdők használatára, az iparágak faanyagbeszerzésére és az erdőtulajdonosokra. A biológiában a taxonómia szót az élőlények szisztematikus osztályozására használják.

Terápiás erdő, egészségügyi erdő (Therapy forest, health forest)

Az erdő, amelyet pihenésre és szépségének élvezésére használnak. Alapvetően sokféle erdő lehet egészségügyi erdő, a személyes preferenciáktól függően. Számos finn önkormányzat hozott létre egészségügyi erdőket a lakosok egészségének előmozdítása érdekében, az egészségügyi központ vagy kórház szolgáltatásainak részeként.

Ösvény futás (Trail running)

A burkolatlan utakon és ösvényeken zajló sporttevékenység. Régebben Finnországban terepfutás (cross-country) néven volt ismert.

Faölelés Hete (Tree Hugging Week)

Finnországban augusztus utolsó hetében ünneplik. Célja, hogy mindenkit fák ölelésére ösztönözzön.

További erdészet közeli kifejezésre is kíváncsi? Nézze meg a erdészeti szótárunkat!

Forrás: forest.fi, írta: Tero Karjalainen

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Drozdowski rönkfeldolgozó gépek

Következő cikk

Forgalomnövekedés a világjárvány ellenére



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések