FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőkezelés része a fakitermelés is

A Bakonyerdő Zrt. reagált a Balatonfüredi Erdőért facebook csoport által február 5-n, tömeges fakivágások miatt szervezett tiltakozó akciójára. A térség erdőgazdálkodója egyebek közt kifejtette, hogy egyeztetett, tervszerű erdőfelújításról van szó.

A Bakonyerdő Zrt. tájékoztatója:

Tisztelt Balatonfüredi lakosok!

A „Balatonfüredi Erdőért” facebook csoport február 5.-n lezajlott tiltakozásával kapcsolatban, a Bakonyerdő Zrt. részéről az alábbiakról szeretnénk tájékoztatást adni.

Sajnáljuk, hogy ugyan “tájékoztatást igen, de – más szervezetekkel ellentétben – meghívást nem” kaptunk az eseményre, ahol a felmerülő kérdéseket megválaszolhattuk volna, hogy a félreértések elkerülhetőek legyenek.

A fakitermelésekkel kapcsolatos kérdésekre teljes körű tájékoztatást igyekeztünk már 2021. év tavaszán adni a „Balatonfüredi Erdőkért” facebook csoport képviselőinek. Ekkor, társaságunk kezdeményezésére a csoport képviselőivel és általuk meghívottakkal területbejárást és szakmai egyeztetést tartottunk, amely során bemutattuk az erdőgazdálkodási beavatkozások ok-okozati összefüggéseit, az erdőgazdálkodás tervszerűségét és kontrollját. A témával kapcsolatos egyeztetések jelenleg is folynak, ma már a Balatonfüredi Önkormányzat közreműködésével.

A tiltakozáson készült és megosztott felvételeken számos a szakmai alapokat nélkülöző, és helyenként túlzó állítás hangzott el.

A tiltakozás helyszínén nem történt tarvágás, ezért maga a tiltakozás megnevezése is félrevezető. A területen több éve folyamatban levő erdőfelújítás zajlik. Ez az érett, idős fák fokozatos – több beavatkozás során történő kitermelését jelenti, ami a fakitermelés mellett az életfeltételek javításával természetes úton biztosítja az az erdő megújulását. Igen, ha az erdőt járó emberként egy pillanatra rátekintünk – mert az erdő évszázados életében a mi látogatásunk egy pillanat -, akkor fák nélküli bozótost látunk, de javasoljuk, hogy hajoljunk le és megfelelő fafaj ismeret birtokában a bozót egyből a fiatal fákká változik.

Évtizedekkel ezelőtt a legeltetések, tarvágások során egykorú, sarjeredetű, helyenként rossz egészségi állapotú cseres-tölgyes állományok alakultak ki ezen a vidéken, melyeket fokozatosan felújítva, átalakítva több évtizeden átívelő munka során – vegyeskorú, változatos, elegyes erdőkké alakítunk át.

A kitermelt faanyag felhasználásával kapcsolatos állításokra reagálva jelezzük, hogy a Bakonyerdő Zrt. vagyonkezelésében levő területekről 2021 évben kitermelt faanyag, több mint 80 %-a hazai felhasználókhoz (nagy része a lakossági tűzifa felhasználókhoz, forgácslap és rostlap termelőkhöz, fűrészüzemekhez, és kisebb része erőművekhez) került. Ezen belül a Balatonfüredi Erdészet fatermékeinek 97 %-a hazai felhasználású volt.

2021 évben a Társaságunknál összesen értékesített fa mennyiség 44 %-a tűzifa volt, amelynek több mint fele közvetlenül került a felhasználókhoz, további része pedig kisebb- nagyobb hazai fafeldolgozó vállalkozások által felkészítve a térség tűzifa ellátását biztosítja. Ez a mennyiség átlagos (8 m3/év/háztartás) felhasználással számítva több mint 16 000 háztartás téli tüzelőjét biztosítja.

Társaságunk a teljes körű és szakmailag korrekt tájékoztatás szándékát továbbra is fenntartja. Nyitottak vagyunk egyes erdőterületeket érintő kérdések megválaszolására, tevékenységünk bemutatására is akár a konkrét területen, mert az erdőről az erdőben érdemes tájékozódni.

Bakonyerdő Zrt.

forrás: HírBalaton (2022-02-13)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Illegális fakitermelések Maros megyében

Következő cikk

Medvehagyma gyűjtés rendje



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…