FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bővülő kamarai együttműködés a Soproni Egyetemmel

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Mérnöki Kamara és a Soproni Egyetem, amelynek célja a folyamatos és szoros kapcsolat a képzések és a kutatások területén, az oktatás tartalmának és a gyakorlati követelményeknek az összehangolása.

A Soproni Egyetemen folyó oktatómunkában hagyományosan kiemelkedő helyet foglal el a műszaki képzés, amely az oktatott ökológiai, gazdasági és társadalomtudományi tematikájú tárgyak mellett a fenntartható egyetem működésének is fontos eleme. Az Erdőmérnöki valamint a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karon végzett hallgatók diplomája egyúttal többféle, a Magyar Mérnöki Kamara követelményeinek megfelelő tervezői jogosultság megszerzését is jelenti.

Az Egyetem és a Kamara együttműködésével, a gyakorlati tapasztalatok beépítésével a  műszaki felsőoktatás tartalma úgy alakítható, hogy folyamatosan biztosítsa a képzési kimenet és a szakma gyakorlati követelményei közötti összhangot és a végzős hallgatók számára a tervezői jogosultságot.

Ezt a folyamatot támogatja az is, hogy a Kamara különböző tagozati elnökségeinek tagjaként az egyetem több oktatója is aktív részt vállal a tervezői jogosultságok és tanúsítványok kritériumrendszerének kidolgozásában, a tanúsító testület munkájában, valamint a továbbképzések szervezésében. Az egyetem célja, hogy ennek a munkának köszönhetően tovább bővüljön az erdőmérnökök és faipari mérnökök számára rendelkezésre álló tervezői jogosultságok listája. 

Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a megállapodás aláírása kapcsán elmondta: a Kamara egyik feladata, hogy a szervezet megújulásával egy a fiatalokat segítő, a környezetvédelmet szem előtt tartó és ösztönző testület jöjjön létre. Hozzátette: a megkötött megállapodás célja, hogy a Soproni Egyetemről kikerülő hallgatókat széles körű tervezői jogosultságok megszerzésében és azok gyakorlati alkalmazásában segítse. A Soproni Egyetem rektora, Dr. Fábián Attila kiemelte: az Egyetem célja, hogy nyitottsága, rugalmassága megerősödjön és olyan megállapodásokat kössön, amely nem csak a jelen, hanem a jövő nemzedékének is szilárd alapokat biztosít. Az egyetem rektora hangsúlyozta: a tantervi reformokban, a kutatásokban elengedhetetlen a széleskörű együttgondolkodás és az összhang a gyakorlati élet szereplőivel, ennek stratégiai eleme a most megkötött megállapodás. A modellváltással megújulnak az egyetem vállalati kapcsolatai is, ebben ugyancsak fontos partner a Magyar Mérnöki Kamara.

forrás: Soproni Egyetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Biomassza termelés új szabályzása

Következő cikk

5%-al csökkent 3 év alatt a német erdők területeStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések