FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Drónhadsereg az erdőkért

Egy ausztrál cég mesterséges intelligenciát, drónokat és egyedi tervezésű magtokokat vet be az újraerdősítés felgyorsítására. Az erdők irtása következtében évi 1,35 millió tonna szén-dioxid kerül a légkörbe. Az AirSeed Technology drónhadsereget állít csatasorba a folyamat megfordítása érdekében.

Erre a célra különleges magtokot terveztek, hogy drónról, a levegőből lehessen a talajba lőni a magvakat. A tok nemcsak a becsapódáskor védi a magokat, hanem a kelést gyorsító táp­anyagban gazdag bevonatot is képez, amit biomasszából állítanak elő. A drónok önállóan repülnek és mindegyik több mint napi
40 ezer magtok kilövésére képes. Az ültetés előtt felmérik a terepet: azonosítják a területre jellemző növényfajokat és meghatározzák az optimális ültetési mintázatot.

Ezen kívül talajmintát is vesznek, hogy annak elemzése alapján állítsák össze a minden szükséges tápanyagot tartalmazó, az adott területre optimális magtokot. A térképezés alapján elkészítik a drónok repülési tervét és meghatározzák a magok cél-GPS-koordinátáit. A drónok önállóan, automata vezérléssel repülnek végig a beprogramozott útvonalon. A faültetés így 25-ször gyorsabb és 80 százalékkal olcsóbb, mint a kézi telepítés.

forrás: MagyarMezőgazdaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az SPI "horizontális kerettel" rendelkező irányelv lesz.

Következő cikk

Megújuló energia részaránya



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések