FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fás biomassza termesztés vizsgálata

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán sikerrel zárult a GINOP-2.3.3-15-2016-00039 – Fás biomassza termesztési feltételeinek vizsgálata című projekt. Az infrastruktúra fejlesztési és eszközbeszerzési tevékenység megvalósítására irányuló projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 423,66 millió Ft értékű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

A 2017 februárjában induló projekt elsődleges célja, hogy infrastrukturális hátteret biztosítson olyan új módszerek kidolgozásához, amelyek lehetővé teszik a fás biomassza termelés hatékony megvalósítását, oly módon, hogy ezzel egy időben az egyéb társadalmi igények is kielégítésre kerüljenek. A projekt során – kapcsolódva a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának meglévő kutatási infrastruktúrájához –a fás biomassza jobb megismerését szolgáló terület (laboratórium) fejlesztése valósult meg.

A beruházás eredményeképpen lehetővé vált a biomassza termelés ökológiai (környezeti) feltételeinek korszerűbb vizsgálata. A biológiai alapokat vizsgáló laboratórium eszközei az erdőállományok fatermésének jobb felmérését, illetve a károsítók részletesebb megismerését teszi lehetővé. A térinformatikai fejlesztés eredményeképpen olyan korszerű távérzékelési mérések valósíthatók meg, amelyek az erdőállományok, illetve fás ültetvények pontosabb és gyorsabb felvételét, illetve az így kapott adatok kiértékelését teszik lehetővé. A termelés technológiai és feldolgozási laboratórium a jövőben lehetővé teszi a harveszteres fakitermelés szimulációját, illetve a faanyag újabb hasznosítási lehetőségeinek kidolgozását.

A beruházás bővítette a Soproni Egyetem kutatási kapacitását, illetve elősegíti a hazai és nemzetközi kutatási programokban való részvételt, mivel az eszközök segítségével új vizsgálati eljárások végzésére van lehetősége az egyetem kutatóinak. Ennek eredményeképpen már az elmúlt időszakban több hazai és nemzetközi publikáció született, ami alapjául szolgálhat az Erdőmérnöki Kar kutatóinak tudományos elismertségének növelésére, illetve a kar versenyképességének fokozására.

A korszerű műszereket a kutatók és az oktatók irányításával, a gyakorlati képzések során az egyetemi hallgatók is eredményesen használják.

A projektről bővebb tájékoztatás a Soproni Egyetem honlapján olvasható http://projektek.uni-sopron.hu/ginop-2-3-3-15-2016-00039/

forrás: Soproni Egyetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

KAP: erdészeti ágazat fejlesztése

Következő cikk

Megújuló villamos energia 38,5%-a biomasszából ered



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések