FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Drónok lehetőségei az erdőgazdálkodásban

Az erdőgazdálkodási tevékenység során számos esetben felmerülhet a drónok használatának igénye. A Vérteserdő Zrt. szervezésében elméleti előadások, majd terepi bemutató keretében az FX3 Drone Kft. szakemberei ismertették a legfontosabb jogszabályi előírásokat és a drónokban rejlő felhasználási lehetőségeket Pusztavámon.

Mivel viszonylag „fiatal” tudományágról van szó, ezért tartottuk szükségesnek az erdészeti szakemberek szemléletének és ismereteinek bővítését az új technológia vonatkozásában. Nagy érdeklődés övezte a jogi szabályozás kérdését. Az előadók részletesen bemutatták a drónos repülés történelmi fejlődését, a hazai jogszabályi hátterét, egészen a kategóriánkénti jogosítvány megszerzésétől a légtér-engedélyek beszerzéséig. Számos gyakorlati példán keresztül szemléltették az RGB kamerák felhasználhatóságát az erdei vadkár felmérésben, a multispektrális gyomosodás vizsgálatokat és a hőkamerán keresztüli vad megfigyelés és vadszámlálás lehetőségét.

Aszályos időszakot élünk meg, mely az utóbbi években, évtizedben egyre inkább trendekben is nyomon követhető. A víz, – mint az élet minden területén – az erdőben is létfontosságú tényező. Ha kevés van belőle, az erdő is megszenvedi. A jövőre is gondolva fontos szempont, hogy a mezőgazdaságban felhasznált precíziós eszközök az erdőgazdálkodásban is teret kapjanak. A vegyszeres kezeléseknél a drónok jelentősen elősegíthetik – jelentős vízmennyiség és élőmunkaerő megtakarításával -, hogy célzottan és kevésbé jól megközelíthető helyekre is magas hatásfokkal kijuttatható legyen az adott hatóanyag, csökkentve a környezet terhelését is. A kollégák különböző megoldásokat láthattak az erdőket fenyegető betegségek megelőzésére és elhárítására.

A terepi bemutatón monitoring drón (feladata a kívánt terület felmérése, un. ortomosaic kép készítése) és permetező drón (a monitoring drón által felmért terület kiértékelése után megtervezett útvonalon dolgozó gép) repülését követhette figyelemmel a közel 50 főt számláló erdészeti szakemberekből álló hallgatóság.

A Nemzeti Földügyi Központnál is akkreditált szakmai nap elsődleges célja volt, hogy az erdészeti szakszemélyzet megismerje és gyakorlatban is helyesen alkalmazza a drónokra vonatkozó szabályokat, az általános és alapvető elvek mellett tájékoztatást kapjon a munkavégzés során felhasználható legfrissebb információkról.

Fotó: Király Zoltán, Boglári Zoltán, forrás: Vérteserdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

GMO nyárfajták a klímaváltozás ellen

Következő cikk

GD-Holz: hengeresfa-nap



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések