FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faültetési hónap Romániában

A tavaszi erdősítési kampány időszakában, vagyis március 15-e és április 15-e között körülbelül 19 millió facsemetét ültetnek – közölte a Romsilva országos erdőgazdálkodási társaság.

A tájékoztatás szerint a faültetések hónapjának elnevezett időszakban az ország minden erdőigazgatósága (41) részt vesz az erdősítési akcióban. A faültetést népszerűsítő, oktató tevékenységeket tartanak, a Romsilva facsemetéket bocsát az ültetésben részt venni kívánó önkéntesek rendelkezésére, és logisztikai támogatásban is részesíti őket.

A faültetések hónapját (Tree Planting Month = Lunii Plantării Arborilor) az erdészeti törvénykönyv előírásai szerint március 15-e és április 15-e között minden évben megtartják.

Idén a kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően már februárban neki tudtak látni az erdősítésnek, és a program hivatalos, április 15-ei lezártával is folytatni kívánják a munkát – idézi az Agerpres hírügynökség a tájékoztatást.

Idén tavasszal a Romsilva körülbelül 19 millió, saját faiskoláiban nevelt facsemetét tervez ültetni. Ezzel 10 244 hektár állami tulajdonban levő erdőterületet fognak regenerálni (újraerdősíteni), 7127 hektáron a természetes regenerálódást segítik elő, 3117 hektárt pedig mesterségesen, erdősítés útján regenerálnak.

Ugyanakkor 1391 hektáron kiegészítő ültetéseket végeznek, 179 hektáron pedig a viharok által sújtott erdőket ültetik újra.

A Romsilva 2022-es évi, tavaszi és őszi erdősítési kampánya során 14 057 hektár regenerálását irányozta elő, ebből 9354 hektáron a természetes regenerálódást segítik elő, 4703 hektáron pedig csemetéket ültetnek. A projekt összköltségvetése 220,4 millió lej.

Az utóbbi 5 év során a Romsilva 72 892 hektárnyi területet regenerált az állami tulajdonban lévő erdőkben, 47 335 hektáron a természetes regenerálódás elősegítésével, 25 557 hektáron csemeteültetéssel. Ez idő alatt 141,37 millió facsemetét ültettek el. A Romsilva mintegy 3,13 millió hektár erdőt (ügy)kezel, ami az ország erdős felületeinek 48 százalékát teszi ki.

forrás: kronika.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A fa a legjobb választás

Következő cikk

Angol fapiaci szankciók



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések