FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elindult az Okos Város Piactér

A Digitális Jólét Program 2022 januárjában elindította az Okos Város Piactér nevű online platformot, amelyen keresztül az okosváros-termékek szállítói, fejlesztői és a potenciális megrendelők gyorsabban és az eddigieknél egyszerűbben találhatnak egymásra. Az Okos Város Piactérre regisztráló önkormányzatok olyan hitelesített információkhoz jutnak, amelyeknek köszönhetően megalapozott döntést hozhatnak arról, hogy mely termékek és szolgáltatások támogatják leghatékonyabban digitális fejlesztéseiket.

A Digitális Jólét Program 2.0-ban kiemelt hangsúllyal szerepel az Okos Város – Smart City fejlesztések témaköre. A DJP2.0 célja, hogy a települések, az állampolgárok, a vállalkozások és a közösségek minél szélesebb körben ki tudják használni az digitális településfejlesztés kínálta lehetőségeket.

Az Okos Város Piactér az a digitális platform, ahol egymásra találhatnak az digitális település termékek szállítói, fejlesztői, illetve ezek potenciális megrendelői. A Piactéren kizárólag olyan termékek fejlesztése található meg, amelyek előzetesen sikeresen teljesítették a minősítés, a szakértői értékelés elvárásait. A hitelesítő vizsgálat fő szempontjai, hogy a Piactéren megjelenő termékek valós társadalmi igényeket teljesítsenek, megfelelő, korszerű műszaki színvonalat képviseljenek, jogi szempontból tisztázott, átlátható működéssel rendelkezzenek és a hosszú távon is stabil működésűnek értékelt fejlesztések, szolgáltatók képesek legyenek garantálni a fenntartható üzemeltetést. Amennyiben szükséges, a szakértők működés közben is megvizsgálják az értékelt termékeket, szolgáltatásokat. Minden egyes Piactéren szereplő terméket egy jól hasznosítható, átfogó termék- és céginformációkat tartalmazó ún. „termékadatlap” mutat be, amelynek része a termék szakértők általi minősítésének eredményét tartalmazó rövid összefoglaló is.

Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára üzenetében úgy fogalmazott: az Okos Város Piactér célja, hogy a digitális települések kiépítésében a helyi önkormányzatok és a szolgáltatásokat fejlesztő magánvállalatok minél magasabb szakmai színvonalon működjenek együtt. A platform mögött álló validációs folyamat által biztosított termékinformációk birtokában a megrendelők megalapozott döntést hozhatnak az egyes okos termékek beszerzéséről.  Az Okos Város Piactér megkönnyíti az információcserét és a kapcsolattartást a szereplők között, és hatékonyan tudja támogatni a magyarországi digitális településfejlesztést. A kulcsszó ezúttal is a településfejlesztés, a vidékfejlesztés, ami e program dinamikáját meghatározza, így talán már megérthetik, hogy személyesen miért lelkesedem ennyire a projektért.

Vass Lajos, az ÉMI Nonprofit Kft. innovációért felelős igazgató véleménye szerint a fenntarthatóság és a digitalizáció ugyanúgy meghatározza az építésgazdaság, és az épített környezet védelmének fejlődését, mint a terület- és városfejlesztési irányokat.

Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese bízik abban, hogy a platform létrejötte és a mögötte álló minőségbiztosítási folyamat kellő magabiztosságot ad a magyarországi digitális településfejlesztésnek. Az Okos Város Piactér bejelentésével elértünk egy olyan szakpolitikai mérföldkövet, amellyel még hatékonyabban tudjuk a magyar digitális településfejlesztést támogatni. A kommunikáció a településvezetői és lakossági bizalom olyan tényezők, melyek hiánya megakadályozhatja a digitális településszövetek hazai elterjedését. Túl sokat beszélünk a technológiáról, és keveset arról, hogy milyen valós előnyökkel jár a polgárok számára, akik sokkal digitálisabbak, mint a városaink, és felkészültek okos városokban élni. Ennek a bizalomnak a felépítésében is segít a Piactér.
Hazánk, mint a 2020 novemberében bejelentett Digitális Falu Program esetében is, úgy az Okos Város Piactérrel is úttörőnek számít a közép-európai és a V4 gazdasági térségben. Ennek tükrében már az idei év második felében el is indul a platform határon túli kiterjesztése, elsőként Csehországban.

A településvezetőkkel együttműködésben a Delta Csoport elkötelezett abban, hogy zöldebb, élhetőbb, biztonságosabb városokat teremtsünk Magyarországon. A Digitális Piactér az Okos Város technológiák elterjedésének fontos elemként abban nyújt segítséget a helyi önkormányzatoknak, hogy a folyamatosan fejlődő technológiai környezetben könnyebben megtalálják a céljaikat támogató innovációs eszközöket.
Az ország egyik vezető integrátoraként a Delta Csoport elsődleges szerepe ebben az, hogy az egyedi településfejlesztési célokat lefordítsuk a műszaki megvalósítás nyelvére. A Digitális Jólét Program csapatával egyetértésben azt gondoljuk, ebben a legfontosabb lépés a lokális adottságok és elképzelések helyes értelmezése, ezt követen pedig a fejlesztési célokat hatékonyan megvalósító technológiák kiválasztása – mondta Újhegyi András, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

További információ az https://okosvarospiacter.hu/ oldalon található, áll a Digitális Jólét Nonprofit Kft. közleményében.

forrás: ÉMI Non-Profit Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 119., 2022/13.

Következő cikk

Védett lett a győri Püspökerdő!Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…