FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

WOODigital – innovatív tanfolyam digitális készségek fejlesztéséhez

A WOODigital az  ERASMUS+ program által támogatott, nemzetközi projekt,  melynek célja a 18-35 év közötti fa- és bútoripari szakma iránt érdeklődő fiatalok Ipar 4.0-hoz kapcsolódó digitális készségeinek fejlesztése. A hamarosan ingyenesen elérhető online tananyag kidolgozása jelenleg is zajlik: összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkat, tevékenységeket.

Trendek és lehetőségek a képzés területén

Ahhoz, hogy gyorsan végbemehessen az átállás a környezet fenntarthatóságát célzó Ipar 4.0-ra és a zöld technológiák használatára, a szektor különböző képviselői között végzett felmérések alapján a szakképzésnek  következő területeken kell erősödnie:

  • fejlett tervezői és műszaki rajzolói szoftverek,
  • digitális gyártáshoz és a gyors prototípus gyártáshoz szükséges gépek ismerete,
  • gyártási folyamatok/technikák fejlődése, munkakörnyezet digitalizálása (intelligens gyár),
  • környezetbarát technológiák és körforgásos gazdaság,
  • tervezés és projektmenedzsment,
  • vállalkozói képességek,
  • minőség, kockázatelemzés és fogyasztói biztonság,
  • vállalati-társadalmi felelősségvállalás: a környezet, az emberek, az erőforrások és a munkakörnyezet tiszteletben tartása.

A fent említett készségek ismeretében elmondható, hogy a WOODigital projekt célja tökéletesen összhangban van az újonnan kialakuló tendenciákkal, ezért mindenképpen hasznos a faiparban dolgozó, magasan képzett, az Ipar 4.0 technológiáit a lehető legjobban kihasználni képes munkavállalók képzéséhez.

Első pilot szakasz

A folyamatos visszajelzések kiemelten fontosak a projekt megalkotói számára, így 2021 decemberében a GMIT Letterfrack (Írország) diákjai pilot képzésen tesztelhették a “Bevezetés a körkörös gazdaságba” című első képzési egységet. A visszajelzések pozitívak voltak: a diákok hasznosnak és relevánsnak ítélték a tananyagot.

Nemzetközi partnertalálkozó – Lyon, Franciaország

2022. február 10-11 között került sor a WOODigital projekt negyedik partnertalálkozójára. A pandémia következtében ez volt a második alkalom, ahol a résztvevő partnerek személyesen is találkozhattak.

A csoport az első nap a WOODigital projekt két fő pillérének, az online képzési platformnak és a képzési tartalomnak az előrehaladására fókuszált: megvitatta a képzési egységek tartalmát, azok minőségét és a végleges tantervet. A második nap fő témája a 2022-ben megvalósuló mobilitási tevékenység volt.

Virtuális és fizikai mobilizáció fiatal diákok, faipari munkások, tanárok, oktatók, kutatók és kkv-vezetők számára

Az elkövetkező hónapokban virtuális és fizikai mobilitások résztvevői fogják tesztelni a kétéves együttműködés eredményét, vagyis az öt képzési modul (Ipar 4.0, Szoftver 4.0, Gépészet 4.0, Termelésmenedzsment 4.0 és Körforgásos gazdaság) tartalmát.

Első lépésként egy rövidtávú trénerképzésre kerül sor Barcelonában, a CENTRE DE DIFUSIO TECNOLOGICA DE LA FUSTA I DEL MOBLE DE CATALUNYA telephelyén. Összesen 10 tréner (tanárok, oktatók, kutatóintézetek és kkv-k vezetői): partnerintézményenként 2 jövőbeli oktató csatlakozik az uniós szintű 3 napos képzési eseményhez, melynek során megismertetik és kiértékeltetik velük a WOODigital képzési módszertanát.

A második lépés a szakképzésben tanulók mobilitása, mely két szinten kerül megrendezésre. Elsőként, 2022 májusa és júniusa között 100 diákot/tanulót/munkavállalót, projektországonként 20 főt vonnak be egy 20 napos, online képzésen keresztül megvalósuló oktatási programba. Ezt követően, 2022 júliusában a korábbi virtuális mobilitás résztvevői közül projektpartnerenként 5 diák vagy fiatal munkavállaló és 2 szakértő kíséretében Olaszországba utazik, ahol egy 10 napos képzési program keretében, személyes tanfolyamokon és gyakorlati példákon keresztül egyedülálló képzési tapasztalat megszerzésére lesz lehetőségük.

A mobilitás résztvevőinek kiválasztása a jelentkezők közül a szakmai (digitális) készségek fejlesztése iránti érdeklődés és a korábbi, (lehetőleg) külföldi tanulási-mobilitási tapasztalat alapján történik. A programon való részvételhez minimum B2-es szintű angol nyelvtudás szükséges.

A résztvevők kiválasztását mindhárom mobilitási típusra nemzeti szinten szervezik meg 2022 márciusában.

A projekt nemzetközi partnerei a következők:

Mouvement des Entreprises de France Auvergne-Rhône-Alpes;  FederlegnoArredo;  COSMOB; CENFIM – lakberendezési klaszter és innovációs központ; Galway-Mayo Műszaki Intézet (GMIT); Fabunió – Magyar Bútor és Faipari Szövetség

Amennyiben részletesebben érdekli a program, vagy szeretne részt venni a mobilizációban, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Fabunióval!

forrás: FABUNIO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

10 dolog, amiért imádjuk az erdőket

Következő cikk

Vissza a fára - erdei játszótérStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések