FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A zaj okozta halláskárosodás megelőzése és a védelem eszközei

Napjaink civilizációs betegségének számít a zajártalom okozta halláskárosodás. A nagyvárosi környezet, a zajos munka- és szórakozóhelyek, illetve a fülbe helyezhető zenelejátszók, telefon headset-ek mind elősegítik a belső fülben található érzékeny receptorsejtek pusztulását.

“Tudom, hogy minden munkáltató/ügyvezető irtózik a munkavédelem területétől, legyen ez a zajvédelem például. Gondot, költséget, szükséges rosszat lát csak benne.
Több szakemberrel konzultáltunk, munkavédelmissel és a területen aktív ügyvéddel, melyek eredménye után próbálunk most információt és tanácsot adni, hogy nyugodtan alhasson és ne költsön rá sok figyelmet és pénzt. 
Olvassa el Fekete Zoltán cikkét és tömören és lényegre törően összefoglalta a szükséges információkat erről pont Önnek vezető kollégám!
Nagy Tamás, okleves erdőmérnök, ügyvezető (Belsound Kft)”

Talán kevesen tudják, de 85 dB felett 3 dB intenzitás emelkedés lefelezi az expozíciós időt, 115 dB felett pedig már dörejártalomról beszélünk. A számok nyelvén kifejezve 85 dB-es folyamatos hangbehatást 8 órán keresztül szenvedhetünk el a halláskárosodás veszélye nélkül, 88 dB-nél ez az időtartam a felére, 4 órára csökken. A tünetek egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Egy-egy koncerten eltöltött este után a fiatal csak annyit vesz észre, hogy nem hallja, hogy becsukta-e a kocsi ajtaját. Aztán másnapra helyreáll a hallása, regenerálódik a hallószerve. Ekkor még nem beszélhetünk halláskárosodásról, ennek a jelenségnek a neve adaptáció, amikor a túlterhelt hallórendszer átmeneti ingerküszöb emelkedéssel (halláscsökkenéssel) válaszol. Az adaptáció elhúzódó jelenléte a hallás kifáradás, ilyenkor a regeneráció néhány napig is eltarthat.

A zajártalom már sokkal komolyabb dolog, a receptorsejtek pusztulásával jár, jellemzően a magas frekvencia környékén. A károsodás visszafordíthatatlan, és az évek során „magával húzza” a szomszédos frekvenciákat is. A beteg először csak annyit tapasztal, hogy néhány szót félreért, főleg olyanokat, melyekben magas frekvenciájú mássalhangzók szerepelnek (pl. szél helyett tél), később azonban a klasszikus időskori nagyothalláshoz hasonló kórkép alakul ki nála, akár idős, akár nem.

A zaj okozta halláskárosodást gyógyítani nem lehet, csak a hallókészülékes rehabilitáció jöhet szóba. Elsődleges megoldás a megelőzés! A Belsound Kft. termékpalettáján mindkét eszközcsoport megtalálható.

Nagyon fontos fogalmunk a zajexpozíció. A napi zajexpozíció azt határozza meg, hogy a napi 8 órás munkaidő alatt átlagosan milyen erősségű zaj éri a munkavállalót. A pillanatnyi hangnyomás legmagasabb értéke pedig az a legerősebb zajszint, mely előfordulhat a munkavégzés alatt. A határértékeket és beavatkozási szinteket a 66/2005. (XII. 22.) EüM rendelet szabályozza. Az uniós irányelv és a hazai szabályozás három határértéket jelöl meg.  

Zajexpozíciós határérték

  • A napi zajexpozíció szintje: átlagban 87 dB(A)
  • A pillanatnyi hangnyomás legmagasabb értéke: 140 dB(C)

Felső beavatkozási határérték

  • A napi zajexpozíció szintje: átlagban 85 dB(A)
  • A pillanatnyi hangnyomás legmagasabb értéke: 137 dB(C)

Alsó beavatkozási határérték

  • A napi zajexpozíció szintje: 80 dB(A)
  • A pillanatnyi hangnyomás legmagasabb értéke: 135 dB(A)

Preventív intézkedéseket már 80 dBAeq alsó beavatkozási határértéknél életbe kell léptetni. A munkavállalók napi átlagos zajterhelése egyéni védőeszköz használata mellett sem lépheti túl a 87 dBAeq értéket. Az alsó beavatkozási határérték meghaladó zajterhelés eseten a munkáltató köteles a munkavállalókat tájékoztatni a túllépésről, a kockázatokról, és számukra, a munkavállaló kérésére, egyéni védőeszközt, továbbá megfelelő munka-alkalmassági vizsgálat, hallásvizsgálat biztosítani. Ha zajexpozíció eléri, vagy meghaladja a felső beavatkozási határértékeket, (85 dBAeq) akkor a munkavállaló köteles a rendelkezésére bocsátott egyéni hallásvédő eszközt a munkáltató által előírt módon viselni.

Az egyéni védőeszközt úgy kell kiválasztani, hogy megszüntesse, vagy a lehető legkisseb mértékűre csökkentse a halláskárosodás kockázatát. A megfelelő csillapítású eszköz kiválasztásánál az MSZ EN 458:2005 számú szabvány ad iránymutatást.

A Belsound Kft az egyéni gyártásban készülő zajvédő eszközök széles skáláját kínálja. Gyártásunk, a füllenyomat feldolgozástól a tervezésen át a nyomtatásig teljesen digitális. A 3D nyomtatásnak és a szoftveres tervezésnek köszönhetően a termékek gyorsan, nagy pontossággal, a legmodernebb biokompatibilis anyagokból készülnek. A felhasznált nyersanyagok a lehető legjobb minőséget képviselő európai gyárakból kerültek ki, biokompatibilisek, nem allergizálnak.

A saját fülre gyártott zajvédő készülhet fülkagyló vagy hallójárati méretben, többféle színben. Elkészíthető egyszerű filter nélküli, illetve speciálisan az alkalmazni kívánt környezethez igazodó filterrel, illetve a termékeket összekötő zsinórral. A filterek segítségével a lehető legnagyobb pontossággal tudjuk zajkörnyezetre szabni a faipari üzemekben használatos zajvédő eszközök működési tartományát. Ha a zajterhelés nem meghatározott, munkatársainkkal vállalunk helyszíni zajmérést, jegyzőkönyvezést is.

Míg a zaj hosszú behatási ideje alatt bekövetkező hallásvesztés, fülzúgás gyakori jelenség, az impulzusszerű, nagy intenzitású zajok szinte „kötelező” velejárója. Egy tipikus lövés hangereje körülbelül 140-190 decibel között, azaz jóval a biztonságos szint felett van. Bizony a hangos hangok, mint a dörejek tartós, maradandó halláskárosodást okozhatnak. A nagy hang intenzitású, azaz magas decibel értékű zajhatás a dobhártya szakadását, a középfül csontjainak vagy a belső fül szőrsejtjeinek károsodását okozhatja. A fent felsoroltak mind olyan tényezők, melyeket a passzív zajvédők sorával csak korlátozottan lehet megoldani. A kompromisszum általában vagy a munkaminőség rovására mehet vagy a kommunikáció nem megfelelő megléte miatt komoly személyi vagy anyagi kárként jelentkezhet.

Cégünk egy többlépcsős fejlesztés eredményeképpen létrehozta az ideális megoldást az aktív zajvédelem területén. Ez a termék a Kaliber Aktív Impulzusvédő. Az eszköz három lépcsős WDRC erősítőjének, gyors kompresszorának köszönhetően ideális a vadászat, sportlövészet és minden olyan területen, ahol hirtelen fellépő, nagy intenzitású zajokkal találkozunk. Az eszköz „nyugalmi” állapotban erősítőként, „aktív” állapotban korlátozó eszközként működik. Az erősítő üzemmód leshelyzetben, a vad felderítésében hasznos, míg a korlátozás a 85dB-nél nagyobb intenzitású, gyors felfutással rendelkező zajok esetén lép életbe.

Az egyéni, 3D gyártásban készülő termékeink a felhasználó számára számos előnyt biztosítanak, komfort, hatékonyság és a biztonság területén. A cégek számára pedig az a jó hírünk van, hogy az univerzális zajvédőkhöz képest az egyéni gyártásban készülő eszközeink már középtávon költséghatékonyabbak. A következő FAGOSZ fakereskedelmi konferencián pedig egy előadás keretein belül kibontjuk ez a témát és bemutatjuk megoldásinkat.

Amennyiben a halláskárosodás már kialakult, korszerű, digitális Philips típusú hallókészülékeinket hívjuk segítségül, melyeket számítógépes programozással szabunk személyre a hallásveszteség és az életstílus figyelembevételével.

Kérjük, keressen bennünket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Belsound Kft.
Székhely: 8200 Veszprém, Pázmándi. út 14.
Központ: 1122 Budapest, Maros utca 16/B.
Mobil: +36 30 789 9124
E-mail: feketezoltan@belsound.hu
(x)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

JAF Akadémia

Következő cikk

4407 Fűrészáru külforgalom



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…