FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld építésgazdaság aktualitásai

A Greenology Tudásközpont közel egy éves kutatási tevékenységének eredményeként március végén publikálta az a négy hiánypótló kötet, amely kiemelkedő zöldinnovációs, fenntarthatósági építésgazdasági kérdéseket dolgoz fel a green retrofit, a moduláris építészet, az innovatív építési alapanyagok és technológiák, valamint az építési-bontási hulladék újrahasznosítása témakörében.

Március 28-án sor került a közel egy éve megalakult GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont Zöld építésgazdasági innovációs labor projektjének eddigi szakmai eredményeit összefoglaló kötetbemutatóval egybekötött tudományos konferenciájára.

A konferenciát Prof. Dr. Boros Anita, a Tudásközpont vezetője nyitotta meg, megnyitó beszédében felhívta a figyelmet a klímaváltozás okozta veszélyekre, illetve ezzel összefüggésben hangsúlyozta a fenntarthatóság, a zöld innovatív megoldások és a környezettudatosság fontosságát az élet minden területén, így különösen az építőipari szektorban.

Ezt követően dr. Kovács László a Közbeszerzési Hatóság elnöke méltatta a Trendek és megoldások a zöld építésgazdaság területén – I. Rész – A green retrofit című kötetet. Elnök úr előadásában kitért a green retrofit jelentőségére, illetve kiemelte annak kapcsán az épületek energiahatékony felújításának fontosságát.

A konferencia további részében Koji László, az ÉVOSZ elnöke, egyben a kötetek lektora mutatta be a Trendek és megoldások a zöld építésgazdaság területén –  II. Rész – A moduláris építészet című kötetet. Előadásában elnök úr ismertette a moduláris építészet innovatív megoldásait, előnyeit.

A kutatási eredményeket összefoglaló Trendek és megoldások a zöld építésgazdaság területén – III. Rész – Innovatív építőanyagok, termékek, technológiák című kötetet a konferencia további részében Rigó Csaba, a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) elnöke méltatta, aki előadásában az innovatív építőipari megoldások fontosságát emelte ki. Kitért továbbá a GVH építőiparral összefüggő új szabályozásaira, illetve utalt az építőipari szektorban jelentős problémát okozó áremelkedés hosszú távú megoldási lehetőségeire.

Végül pedig dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottságának elnöke mutatta be az Innovatív újrahasznosítás a zöld építésgazdaság területén című kötetet, aki kitért az építési-bontási hulladék újrahasznosításának jelentőségére és felhívta a figyelmet az illegális hulladéklerakás veszélyeire.

A konferencia zárásaként Prof. Dr. Boros Anita hangsúlyozta a multidiszciplinaritás fontosságát a kutatási témákat illetően, majd köszönetet mondott a kéziratok sikerre vitelében közreműködő szervezeteknek, szerzőknek és kollégáknak. Végezetül pedig bejelentette a Tudásközpont egyik alprojektjének keretében készülő Energiahatékonysági Kisokos megjelenését.

A kötetek az alábbiak szerint érhetők el:

Az I. kötet a Boros Anita – Torma András (szerk.):
„Trendek és megoldások a zöld építésgazdaság területén” címet viseli és az alábbi rész-kötetekből áll:
Boros Anita – Torma András (szerk.):
Trendek és megoldások a zöld építésgazdaság területén – I. Rész – A green retrofit
 LETÖLTHETŐ ITT

Boros Anita – Torma András (szerk.):
Trendek és megoldások a zöld építésgazdaság területén – II. Rész – A moduláris építészet   
LETÖLTHETŐ ITT

Boros Anita – Torma András (szerk.):
Trendek és megoldások a zöld építésgazdaság területén – III. Rész – Innovatív építőanyagok, termékek, technológiák  
LETÖLTHETŐ ITT.

A II. kötet a Boros Anita – Torma András (szerk.):
„Innovatív újrahasznosítás a zöld építésgazdaság területén” című kötet.  
LETÖLTHETŐ ITT

forrás: GREENology

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Országos Építőipari Konferencia

Következő cikk

SCR - Supply Chain Resilience



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések