FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai fakereskedelem változása

Az európai rönkfa- és fűrészáru-kereskedelem drámaian meg fog változni az elkövetkező években, mivel Közép-Európában csökken a fakitermelés, és az Oroszország elleni szankciók miatt az erdészeti termékek importja is visszaesik – állítja a Wood Resources International.

A közép-európai hengeresfa-piacok fordulóponthoz érkeztek. Az elmúlt négy évben a régió nagy részén a lucfenyő szú pusztítása nagymértékű kárt okozott az erdőkben, ami a fakitermelés, a fűrészáru termelés és a rönkfaexport átmeneti (de kiugró) növekedéséhez vezetett. A fertőzés a Cseh Köztársaságban és Németországban rekord magas fakitermeléseket eredményezett az elmúlt néhány évben. Ennek hatására 2017 és 2021 között az éves hengeresfa-kivitel 15%-kal nőtt, és fenntarthatatlan szintre emelkedett. A kéregbogár által károsított faanyag mennyisége 2019-ben tetőzött, 2020-ban 5%-kal, 2021-ben pedig már 24%-kal csökkent. A károsodott fa mennyisége várhatóan évente 10-20%-kal csökken, és 2025-re a hosszú távú átlagos szinthez közeli mértékre tér vissza.

A fakínálat megugrását az adott ország(ok) hazai fűrészüzemei (~60%); illetve a fűrészáru és rönkfa exportjának növekedése (~40%) emésztette fel. A versenyképes árú (vagy inkább erősen nyomott) fakínálat segítette a közép-európai fűrészipar bővülését, amely 2020-21-ben kihasználja az erős európai és globális fűrészárupiacok előnyeit. A fűrészüzemek megnövekedett fűrészpor- és faapríték-ellátása is lehetővé tette a fapellet- és panelek gyártásának növekedését.

Pile of logs in Aland, Finland

Mivel a fakitermelés elérte a csúcspontját, a rönkfa exportőreinek és fogyasztóinak a következő években alkalmazkodniuk kell a fenyő rönkfa kínálatának csökkenéséhez. A közép-európai fűrészáru előállítás a jelenlegi rekordszintről csökkenni fog, és a régió nettó rönkfaexportőrből ismét nettó importőrré válhat. Az Oroszországgal szembeni szankciók ráadásul gyakorlatilag az összes erdészeti termék Oroszországból és Fehéroroszországból Európába történő behozatalát befolyásolták, amely 2021-ben közel 14 millió m3 rönkfa és 9 millió m3 fenyő fűrészáru behozatalát foglalta magában.

A közép-európai fakínálat csökkenése és az ukrajnai helyzet még hosszú évekig hatással lesz az európai ipari termelésre, a kereskedelmi forgalomra és az erdészeti termékek áraira. A fűrészüzemeknek újra a faanyagtermelésre és a kisebb átmérőjű fűrészelési képességekre kell összpontosítaniuk, a rostanyag-iparnak alternatív fafajokat és cellulózforrásokat kell felkutatnia, az erdőtulajdonosoknak pedig előnyös lenne az intenzívebb erdőgazdálkodás. Emellett a nemzetközi piacoknak is alkalmazkodniuk kell az európai fenyő rönkfa- és fűrészáruexport csökkent kínálatához – állapította meg a Wood Resources International.

szerk: Tóth János, forrás: lesprom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

4407 Fűrészáru külforgalom

Következő cikk

Európai Beruházási Bank éghajlati felmérése




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version