FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrán-orosz háború fapiaci hatásai

Oroszország ukrajnai inváziója valószínűleg hatással lesz a globális kereskedelemre a következő hónapokban. Az Oroszországgal folytatott kereskedelemmel szembeni szankciók szigorodása és a pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos nehézségek valószínűleg megszakítják és átirányítják az erdészeti termékek szállítmányait szerte a világon.

Ennek eredményeképpen az Oroszországgal folytatott kereskedelem valószínűleg visszaesik, ami hatással lesz az erdészeti termékek régóta fennálló nemzetközi kereskedelmi forgalmára.

Az olyan országokat, mint Kína és India, amelyek vonakodva támogatták Oroszországot a konfliktusban, szintén érinthetik a korlátozott kereskedelmi szankciók. Ez a fejlemény elsősorban Kínát érintené, amely az erdészeti termékek – beleértve a rönköt, a fűrészárut, a falemezeket, az aprítékot, a cellulózt és a papírt – Észak-Amerikából, Európából, Óceániából és Latin-Amerikából történő behozatalára támaszkodik hazai felhasználásra. Ezek a világrégiók kiterjesztett szankciókat fontolgatnak Oroszországgal és azokkal az országokkal szemben, amelyek közvetlenül vagy közvetve támogatják Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Az észak-amerikai és európai kormányok komolyan fontolgatják azt is, hogy kizárják Oroszországot a nemzetközi SWIFT pénzforgalmi rendszerből. Ha ez bekövetkezik, az orosz vállalatok számára kihívást jelent majd a világkereskedelem.

Az Oroszország által exportált fatermékek értéke 2021-ben több mint 12 milliárd dollár volt, a papíripari termékek importja pedig (főként) mintegy 2 milliárd dollár értékű a Wood Resource Quarterly szerint. Ennek a kereskedelemnek a nagy része veszélyben van.

Oroszország a legnagyobb faanyagexportőr a világon, és a hetedik legnagyobb erdészeti termékek exportőre a világon. Az oroszországi erdészeti termékek kivitele az elmúlt öt évben gyorsan nőtt, elsősorban a fenyő fűrészáru és a papírtermékek révén (lásd a következő táblázatot).

Exportérték 2021-ben / Változás 2017-2021

(milliárd USD / %)
Fenyő fűrészáru 5,8 / 24
Papírtermékek 2,0 / 11
Falemezek 1,9 / 15
Fapép 1,3 / 19
Lombos rönk 0,5 / 15
Fenyő rönk 0,5 / -52
Fapellet 0,3 / 102
Összesen 12,2 / 24

Megjegyzés: a faáruk kb. 35-40%-a Kínába irányult, míg a fennmaradó részt túlnyomórészt európai piacokra szállították. A következő ábra szerint 2019-ben az orosz eredetű faanyagok ukrán részesedése 2,16% volt, értéke 281 millió USD.

Oroszországban az erdészeti erőforrások kihasználatlansága jelentős, és a hazai ipar ellátása érdekében növelni lehetne a fakitermelést. Az erdészeti termékek iránti megnövekedett globális kereslet kielégítése érdekében az orosz kormány a közelmúltban programokat indított az ágazatban történő beruházások ösztönzésére, mind a meglévő termelőüzemek bővítésére/korszerűsítésére, mind pedig újonnan épülő létesítmények építésére.

Oroszország erdősültsége 49,4%

Valószínű azonban, hogy az oroszországi erdészeti termékeket gyártó ágazatban számos beruházási projekt le fog állni, ahogy a szankciók és a pénzügyi tranzakciós korlátozások egyre bővülő listája hatályba lép.

szerk: Tóth János – FATÁJ/FATUDAKOZÓ, forrás: AJOT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az építőiparban foglalkoztatná az ukrajnai menekülteket az ÉVOSZ

Következő cikk

Állami szálláshelyek a kárpátaljai menekülteknek




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version