FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

4407 Fűrészáru külforgalom

E cikk a fenyő, mérsékelt égövi lombos (lombos) és a trópusi lombos (egzóta) fafajok mennyiségi (tonna) és érték (ezer Ft) folyamatait mutatja be a 2015-2021. években grafikonokkal.

Import

A 4407 Fűrészáru alosztályban a fenti ábrán látható termékek találhatóak a vámtarifa 6 jegyű kódjai alatt. Innét még egy szinttel lehet(ne) beljebb lépni, a 8 számjegyű kódokkal jelzett részletekig. A természetes mértékegységgel megadott mennyiség (pl. m3) csak e legmélyebb, 8 jegyű szinten jelenik meg ezért a jelen cikkben nettó tonna a mennyiség mértékegysége.

A grafikonban alkalmazott megnevezések a hivatalos, vámtarifa szerinti, esetenként igencsak hosszú elnevezések rövidítései. Ezek feloldását a cikk végére tettem. Itt annyit, hogy a gy-cs-t = gyalulva, csiszolva, toldva, ami 5 fafajnál szerepel valamiért a teljes megnevezésben. A sokféle egzóta szereplésének oka, hogy a vámtarifa (Harmonised System = HS) nemzetközi rendszer és vannak országok, melyek faforgalmában a magyarországinál nagyobb jelentősége van az egzóták ilyen részletezésének. (Főleg a volt gyarmattartók ezek.)

A vámtarifában időnként vannak változások, ennek egyik esete látható itt: 2015-2016-ban a fenyő fűrészáru fafajbontás nélkül egy tétel volt, majd 2017-től szétszedték erdeifenyőre, luc-jegenyére és egyéb fenyőfafajokra.

Itt összevontam a fenyő fafajokat, az egzótákat és a lombosokat. Jól látható, hogy fűrészáru importunk meghatározó tétele a fenyő, amely lényegében folyamatosan növekedve a 450 e t környékére (456,9 e t) emelkedett az időszak végére. Az egzóta mennyisége nem is látható e grafikonban.

A lombos fafajok behozatala a vizsgált időszakban összességében folyamatosan csökkent, alapvetően a tölgy fűrészáru import mennyiségi visszaesése miatt. (A kőrisnél 2018-ban érzésem szerint valami hibás adatszolgáltatás volt [tizedesvessző hiba?], de ezt nem láttam neki becsléssel javítgatni. Ez a hivatalos adat.)

Egzóták (trópusiak) esetén valaki alaposan bevásárolt mahagóniból 2021-ben. Amúgy 200 t körül ingadozik az egzóta fűrészáru import.

Az erdeifenyő és a luc-jegenye import értéke is alaposan megugrott 2021-ben.

Lombos importunknak értékben igen nagy része a tölgy. A 2018. évi mennyiségi kiugrás a kőrisnél értékben is megjelenik, de sokkal visszafogottabban. Ezért is lehet gondolni, hogy abban az évben a kőris mennyiségi adatnál esetleg nem stimmel valami.

Íme a trópusi fűrészáru importunk fafajok (fafaj csoportok) szerinti érték grafikonja.

A számított egységértéket nyilván nem lehet árnak nevezni, mégis mutat valamit az árak alakulásának tendenciájáról. A lombosoknál (melyek fő tétele a tölgy) az áremelkedés már 2019-ben megindult, a fenyőnél pedig 2021. hozta a már sokféle képen kielemzett árugrást.

Export

Fűrészáru exportunkban mennyiségben érzékelhetőek a fenyő félék, mégis a jelentős többséget a lombosok teszik ki. A trópusiak szerepelnek a megnevezések között, és van is néhány tonna kivitel ezekből, de az oly kevés, hogy a grafikonon nem látható.

Ugyanez a fűrészáru kivitel tonnában, de 3 fő csoportba szedve a fafajok.

A fűrészáru export mennyiségében a tölgy (a vámtarifa minden Quercust tölgynek vesz), a bükk, a nyár és az egyéb lombosok a jelentős tételek. Az egyébben feltehetően az akác nem elhanyagolható mennyiség, de a vámtarifa ezt a fafajt külön nem figyeli meg, hiszen a sok ország közül ez talán csak nekünk lenne fontos.

Egzóta(trópusi) fűrészáru exportunkat annak csekély mennyisége miatt nem tettem grafikonba.

Ezer Ft-ban szemlélve a tölgy még nagyobb része fűrészáru kivitelünknek, illetve így értékben a fenyőfélék éppen csak láthatóak.

Fűrészáru exportunk a 3 fafajcsoportba szedve. Így még feltűnőbb a lombos túlsúly.

A csekély fenyő értékhányad és az elhanyagolható trópusi fűrészáru exportunk miatt a csak a lombosokat mutató értékgrafikon szinte azonos az azzal, ami az összes fafajt mutatta.

Végül a fűrészáru exportunk 3 fafajcsoportjában a számított egységérték 1000 Ft/t-ban. Az igen kevés egzóta esetén az éppen aktuális fafajok miatt lehetnek a nagy ugrások. Ugyanakkor sajnálatos, hogy fűrészáru kivitelünk meghatározó részét kitevő lombos csoport egységértéke csak mérsékelten emelkedett az évek során, sőt 2021-ben enyhe csökkenés következett be.


Végül az egyes 6 jegyű vámtarifa számok szerint az alosztály teljes neve és a fafajok megnevezése az alábbi:

4407 Hosszában fűrészelt vagy szélezett, vágott vagy hántolt 6 mm-nél vastagabb fa, gyalulva, csiszolva vagy fogazott illesztéssel összeállítva is

440710 Fűrészáru tűlevelű fából, 6 mm-nél vastagabb

440711 Hosszában fűrészelt vagy szélezett, vágott vagy hántolt 6 mm-nél vastagabb fa fenyőfából “Pinus spp.” , gyalulva, csiszolva vagy végillesztéssel összeállítva is

440712 Hosszában fűrészelt vagy szélezett, vágott vagy hántolt 6 mm-nél vastagabb fa jegenyefenyőfából (Abies spp.) és lucfenyőfából (Picea spp.) , gyalulva, csiszolva vagy végillesztéssel összeállítva is

440719 Hosszában fűrészelt vagy szélezett, vágott vagy hántolt 6 mm-nél vastagabb fa tűlevelű fából, gyalulva, csiszolva vagy végillesztéssel összeállítva is (kivétel: fenyőfa, jegenyefenyő, lucfenyő)

440721 Fűrészáru Mahagóni fából, 6 mm-nél vastagabb

440722 Fűrészáru Virola, Imbuia, Balsa fából, 6 mm-nél vastagabb

440725 Fűrészáru, 6 mm-nél vastagabb Dark Red Meranti, Light Red Meranti és Meranti Bakau fából

440726 Fűrészáru, 6 mm-nél vastagabb White Lauan, White Meranti, White Seraya, Yellow Meranti, Alan fából

440727 Fűrészáru Sapelli fából, 6 mm-nél vastagabb

440728 Fűrészáru Iroko fából, 6 mm-nél vastagabb

440729 Más, pl. fűrészáru, 6 mm-nél vastagabb, afrikai trópusi fából

440791 Fűrészáru, 6 mm-nél vastagabb, tölgyfából

440792 Fűrészáru, 6 mm-nél vastagabb, bükkfából

440793 Fűrészáru, 6 mm-nél vastagabb, juharfából

440794 Fűrészáru, 6 mm-nél vastagabb, cseresznyefából

440795 Fűrészáru, 6 mm-nél vastagabb, kőrisfából

440796 Hosszában fűrészelt vagy szélezett, vágott vagy hántolt 6 mm-nél vastagabb fa, gyalulva, csiszolva vagy végillesztéssel összeállítva is nyírfából “Betula spp.”

440797 Hosszában fűrészelt vagy szélezett, vágott vagy hántolt 6 mm-nél vastagabb fa, gyalulva, csiszolva vagy végillesztéssel összeállítva is nyárfából és rezgő nyárfából (Populus spp.

440799 Más fűrészáru, 6 mm-nél vastagabb, mérsékelt égövi fából (kiv. tölgy, bükk)


Adatforrás: KSH Tájékoztatási adatbázis
Leszedte, feldolgozta és közzétette: Mőcsényi Miklós

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A zaj okozta halláskárosodás megelőzése és a védelem eszközei

Következő cikk

Európai fakereskedelem változása




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version