FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUSTAFOR kampány: felelős erdőgazdálkodás

Felelősségteljesen gazdálkodni Európa legértékesebb erőforrásával. Az EUSTAFOR ma elindította új kommunikációs kampányát, a #ResponsibleForestry-t. Az első, “Fenntartható erdőgazdálkodás 101” című videó, amely a fenntartható erdőgazdálkodás (SFM) fő elveit ismerteti, már elérhető.

Az erdők az egész európai kontinens közel egyharmadát borítják, és ma az európai állami erdőgazdálkodási szervezetek (State Forest Management Organisations = SFMOs) e létfontosságú erőforrás közel egyharmadát kezelik. Az SFMO-k évtizedek óta felelősségteljesen és fenntarthatóan gazdálkodnak erdeikkel, fát termelnek, védik a természetet, zöld területeket biztosítanak az európai polgárok számára, és segítenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Időtartama: 2:14 perc, angolul

Az utóbbi időben nagyobb figyelmet fordítanak az erdőkre és az általuk a társadalom számára nyújtott számos előnyre. Az éghajlatváltozással kapcsolatos egyre növekvő aggodalmak, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos vészhelyzetek és a természet fokozott használata miatt a lakosság részéről soha nem volt még ilyen nagy az igény az erdők iránt, és hasonlóan a jól kezelt erdők lehetőségei is soha nem voltak még ilyen nagyok.

Időtartama: 2:14 perc, magyar nyelvű felirattal.

A fenntarthatóan kezelt, többfunkciós erdők jelentik a kulcsot ahhoz, hogy megfeleljünk ezeknek az igényeknek, biztosítva erdei ökoszisztémáink folyamatos újranövekedését és a megújuló, fenntartható nyersanyagok előállítását, miközben küzdünk az éghajlatváltozás ellen, védjük a természetet és a társadalom számára szabadidős kikapcsolódási lehetőségeket biztosítunk. Az erdészeti szakemberek Európa-szerte elfogadták az erdők többfunkciós jellegét, és úgy kezelik erdeiket, hogy azok többszörös előnyt nyújtsanak. Ennek a fenntarthatóság által vezérelt többfunkciós megközelítésnek kell irányítania valamennyi erdészeti politikát, támogatva az új európai biogazdaság fejlődését, az ökoszisztéma-szolgáltatások nyújtását, az európai piac új és helyes, fosszilis energiaforrások utáni gazdaság felé való fordítását, valamint az energia-önellátáshoz való hozzájárulást. Ezért felszólítunk arra, hogy az erdőkkel kapcsolatos szakpolitikák ismerjék el és védjék az erdők sokrétű funkcióit, és teremtsenek egyensúlyt az ágazaton belüli különböző prioritások között.

Európa erdei nem homogén, hanem változatos és törékeny ökoszisztémák. A felelős erdőgazdálkodás az egészséges erdők kezelését és regenerálását jelenti, amely a regionális erdőgazdálkodási gyakorlatok változatosságán és a helyi testre szabott gondoskodáson és szaktudáson alapul. Ezeknek a gyakorlatoknak az elismerése, fenntartása és fejlesztése döntő fontosságú az európai erdők jelenlegi és jövőbeli egészségének megőrzése szempontjából. A jelenlegi nemzeti politikák garantálják az alkalmazkodó és dinamikus fenntartható erdőgazdálkodást, és határozottan javasoljuk a rugalmas erdőgazdálkodás megőrzését, amelyet a nemzeti stratégiák, programok és eszközök szilárd rendszere támogat. Az egészséges és változatos erdők termesztésében szerzett helyi, testre szabott tapasztalatok elismerése és támogatása fontosabb, mint valaha.

Végül, a faanyag, a fák és az erdők szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a szén-dioxid eltávolítása és tárolása, valamint a fosszilis, nehéz, hagyományos anyagok helyettesítése révén kritikus fontosságú az új európai biogazdaság fejlődése szempontjából. A fa mint megújuló és valóban fenntartható nyersanyag értékének elismerése, amely pozitívan járul hozzá a globális felmelegedés elleni küzdelemhez, prioritássá kell, hogy váljon; a fa egész egyszerűen megmentheti a világot.

Az európai erdőkből származó különböző igények rangsorolása, kiegyensúlyozása és kielégítése nagy kihívást jelent. Minél gyorsabban dolgozunk együtt az egységes és fenntartható jövőkép kialakításán, amelyet a politika is támogat, annál jobb eredményeket érhetünk el mindenki javára.

A #ResponsibleForestry az európai állami erdőgazdaságok álláspontját képviseli arról, hogyan kell az erdőkkel gazdálkodni a jövőbe mutató Európa érdekében.

A kampány honlapja: https://eustafor.eu/public-campaigns/

Forrás: EUSTAFOR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egyre nagyobb a szakadék vadállományunk összetételében

Következő cikk

200 ezer oldalnyi erdészeti szakirodalom a világhálón



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések