FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU Tanácsi következtetések a fenntartható szénkörforgásokról

A mezőgazdasági miniszterek következtetéseket hagytak jóvá az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdaságról. A következtetések a „Fenntartható szénkörforgások” című bizottsági közlemény mezőgazdasággal és erdészettel foglalkozó részére épülnek, céljuk pedig azoknak a mezőgazdasági gyakorlatoknak az ösztönzése, amelyek hozzájárulnak a légköri szén-dioxid megkötéséhez, és annak a talajban vagy a biomasszában fenntartható módon történő tárolásához.

A mezőgazdaságot illetően e gyakorlatok közé tartozhat a sövények vagy fák telepítése, a hüvelyesek termesztése, a köztes kultúrák és takarónövények használata, a talajvédő gazdálkodás és a tőzeglápok fenntartása, az erdészetet illetően pedig az erdőtelepítés és az újraerdősítés.

A Tanács a következtetésekben részletesen meghatározza a szén-dioxid-eltávolítási tanúsítási keretrendszerrel kapcsolatos elvárásait. A keretrendszerre vonatkozóan a Bizottság még az év vége előtt jogalkotási javaslatot fog benyújtani. A cél az, hogy gazdasági értéket lehessen kapcsolni a szén-dioxid-eltávolítást és -tárolást növelő gyakorlatok alkalmazásához, tudományosan igazolt mérési követelmények alapján.

Következtetéseiben a Tanács üdvözölte a közleményt, és elismerte, hogy a mezőgazdaság és az erdészet a légkörből történő szén-dioxid-elnyelés révén kulcsszerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A miniszterek elismerték továbbá annak fontosságát, hogy a mezőgazdasági termelők és az erdészek – a közös agrárpolitika keretén túl, állami és magánforrásokból is – kellő ösztönzést biztosító pénzügyi támogatáshoz juthassanak annak érdekében, hogy szívesen részt vegyenek ezeknek az éghajlat szempontjából előnyös gyakorlatoknak az alkalmazásában. A miniszterek ezen túlmenően támogatták a Bizottság azon tervét, hogy mezőgazdasági és erdészeti képviselőkből álló szakértői csoportot hozzon létre, és úgy vélték, hogy ez a csoport el tudná látni a már meglévő szén-dioxid-kibocsátási tanúsítási rendszerek értékelésének és számontartásának, valamint az EU-n belüli bevált gyakorlatok példái terjesztésének a feladatát, továbbá felkérték a Bizottságot, hogy a szóban forgó csoporttal együtt vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a tanúsítási rendszereket ki lehetne-e terjeszteni egyéb üvegházhatású gázok – mindenekelőtt a metán és a dinitrogén-oxid – kibocsátásának a csökkentésére.

A tagállamok azt is hangsúlyozták, hogy az uniós mezőgazdaságnak – a Szerződésekben rögzített – elsődleges célja az élelmezésbiztonság biztosítása, és ezt a célt nem szabad veszélyeztetni. Végezetül a következtetések rámutatnak annak fontosságára, hogy a tanúsítási keretrendszer kialakításakor figyelembe kell venni a regionális sajátosságokat és el kell kerülni a szükségtelen adminisztratív terheket, továbbá elsődlegesen az egyszerűségre és az átláthatóságra kell törekedni.

Háttér-információk

Az európai zöld megállapodás keretében létrejött uniós klímarendeletben kitűzött egyik cél az, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra 55%-kal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, és így az EU 2050-re klímasemlegessé válhasson. A szén-dioxid-eltávolítás – azaz a szén-dioxid légkörből való eltávolítása és különböző módokon, például fák és növények révén vagy a szénben gazdag talajok védelme útján történő tárolása – döntő szerepet játszhat a klímasemlegesség megvalósításában. Az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag részeként 2021. december 15-én elfogadott, a fenntartható szénkörforgásokról szóló bizottsági közlemény célja, hogy hozzájáruljon a szén-dioxid-eltávolítás fenntartható megoldásainak kidolgozásához. A közlemény egyben az első lépést jelenti egy szén-dioxid-eltávolítási tanúsítási keretrendszer létrehozása felé, amellyel kapcsolatban a Bizottság jogalkotási javaslatot fog benyújtani.

forrás: EUPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EP jelentéstervezet az EU Erdészeti Stratégiájáról

Következő cikk

India és az EU közti fakereskedelmi lehetőségek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések