FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld Erdei Munkahelyek

A FOREST EUROPE 2022. augusztus 31-én Bonnban tartott szakértői szintű ülése elfogadta a szakértői csoportja által javasolt zöld erdei munkahelyek (Green Forest Jobs) meghatározását.

Ez a következőképpen hangzik: “A zöld erdei munkahelyek az erdőkkel kapcsolatos árukat és szolgáltatásokat nyújtanak, miközben megfelelnek a fenntartható erdőgazdálkodás és a tisztességes munka követelményeinek.”

Ez nem jelenti azt, hogy az erdészeti ágazatban minden munkahely szükségszerűen zöld. Ez a jegyzet a definíció eredetét, hatályát és felhasználási céljait ismerteti és magyarázza. A szakértői csoport munkája része a FOREST EUROPE munkaprogramjának, amelyet a 2021-ben Pozsonyban elfogadott “A jövő, amit akarunk: az erdőkre szükségünk van” című miniszteri állásfoglalás végrehajtására hoztak létre.

Indoklás
A zöld munkahely fogalmát az UNEP (UNEP et al., 2008) és az ILO (ILO, 2013) határozta meg. Eltérő vélemények voltak azonban arról, hogy ez a meghatározás hogyan alkalmazható az erdészeti ágazatban. Ezért a FOREST EUROPE úgy döntött, hogy bemutatja a zöld munkahelyek fogalmának az erdészeti ágazatra jellemző meghatározását. Célja, hogy a FOREST EUROPE aláírói és megfigyelői között közös értelmezést teremtsen arról, hogy mit jelentenek a zöld erdei munkahelyek. A zöld erdei munkahelyek fogalma elsősorban kommunikációs célokat szolgál. Jelenleg vizsgálják, hogy kívánatos-e és megvalósítható-e a mutatószámként való felhasználása.

Terminológia és fogalommeghatározások
A zöld munkahely olyan munkát biztosít, amely hozzájárul a környezet minőségének megőrzéséhez vagy helyreállításához, vagy célja a környezetre gyakorolt hatások csökkentése.

Magyarázó megjegyzések
A hagyományos erdészeti ágazaton kívül is számos zöld munkahely jön létre (ECE/FAO, 2018). Miközben az erdészeti ágazatban a legtöbb országban összességében csökken a foglalkoztatás, a zöld munkahelyek potenciálisan növekednek a nem hagyományos erdészeti tevékenységekben. A az új erdészeti ágazat magában foglalja az új faalapú termékekkel, a városi és szociális erdőgazdálkodással, az emberi egészséggel és rekreációval, az ökoturizmussal, a zöld kémiával, az oktatással, a kutatással kapcsolatos gazdasági tevékenységeket, fejlesztéseket. A “zöld erdei munkahelyek” kifejezés közös értelmezésének az országok között ezért magában kell foglalnia a hagyományos és az új erdőalapú ágazat munkahelyeit, beleértve azok teljes értékláncát is.
Az új meghatározás az “erdővel kapcsolatos javak és szolgáltatások nyújtása” kifejezést integrálja az összes erdővel kapcsolatos munkára, amely megfelel a fenntartható erdőgazdálkodás (SFM) követelményeinek (Forest Europe, 1993), és így környezetvédelmi szempontból fenntartható tevékenység. A “tisztességes munkára” való hivatkozás rámutat arra, hogy ez a feltétel minden zöld munkahely előfeltétele. Az olyan egyéb fogalmi kifejezéseket, mint a “zöld gazdaság” vagy a “biogazdaság” kerültük, mivel azok nem egyértelműek.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Forest Europe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Európai Év Fája 2023 - szavazás

Következő cikk

Fásításban élen jár Győr-Moson-Sopron



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések